Moederbedrijf Nuon wint aanbesteding Deens 600 MW windpark

| 11 november 2016

Het moederbedrijf van Nuon (Vattenfall) maakte afgelopen week bekend dat het de aanbesteding heeft gewonnen van Kriegers Flak (windpark van 600 MW) in Denemarken. Dit windpark welke midden in de zee tussen Zweden en Denemarken ligt, moet 20% van de Deense huishoudens van stroom voorzien. Er is tevens een record verbroken bij offshore windenergie omdat Vattenfall een bod deed van 4,99 cent per kWh en dat bleek genoeg te zijn. Dong Energie won tegen een kostprijs van 7,27 cent per kWh de aanbesteding van de Borssele windpark 1 en 2 voor ieder 350 MW.

Over een aantal weken wordt bekend wie de aanbesteding wint van de twee volgende windparken voor de Nederlandse kust. Borssele 3 en 4, ook elk 350 MW.

Vattenfall won in september een andere Deense aanbesteding offshore windpark Danish Near Shore voor 6 cent per kWh. Dit windpark ligt dichtbij de kust waardoor aanlegkosten lager uitkomen.

Vattenfall wil in 2025 minstens 7 gigawatt (7.000 MW) aan windenergie op zee hebben staan. Op dit moment is dat 1,2 GW. Daarmee is Vattenfall tweede, na Dong dat met 3 GW marktleider is.

Lees meer

Bron: NRC

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.