Noorwegen wil 30 GW offshore wind tegen 2040
De Noorse regering lanceerde vandaag een grootschalige investering in offshore wind. De regering heeft zich ten doel gesteld tegen 2040 30 GW aan offshore windcapaciteit te ontwikkelen.
De ambitie is dat er bijna net zoveel nieuwe stroom uit offshore wind wordt opgewekt als er nu in totaal in Noorwegen wordt geproduceerd. De investering zal bijdragen aan de stroomvoorziening van mensen en bedrijven in het hele land.
Eerste grote windgebieden
Vier maanden nadat de huidige regering het roer overnam, werd het raamwerk gelanceerd voor de toewijzing van de eerste grote gebieden voor offshore wind – Utsira Nord en Sørlige Nordsjø II. Er is veel belangstelling getoond voor deze gebieden.
Tegelijkertijd is gestart met het in kaart brengen van mogelijke nieuwe gebieden langs de kust die geschikt zijn voor offshore wind. De regering plant een stapsgewijze toewijzing van gebieden. Het doel is om een totale oppervlakte van ongeveer 1 procent van de Noorse zeegebieden toe te wijzen.
Premier Jonas Gahr noemde het initiatief een mijlpaal in de Noorse industriële en energiegeschiedenis. ‘Met deze ambitie gaan we van de twee offshore windturbines die vandaag in bedrijf zijn naar zo’n 1500 offshore windturbines. De bouw zal in de komende 20 jaar plaatsvinden.’
Netaansluiting
Het Noorse elektriciteitsnet zal de grote hoeveelheid stroom dat afkomstig is van de toekomstige 30 GW offshore windcapaciteit uiteindelijk niet aankunnen. Voorwaarde is dan ook dat een belangrijk deel van de geproduceerde stroom naar andere landen gaat. Netverbindingen zouden geval per geval worden bekeken en zouden hybride kabels kunnen omvatten, die op verschillende markten tegelijk worden aangesloten, of rechtstreekse kabels naar afzonderlijke bestemmingen, zogenaamde radiale kabels, naar Europa en Noorwegen. Verhoogde offshore windproductie kan ook helpen de stroombehoeften in de petroleumindustrie te dekken. Het Noorse Water Resources and Energy Directorate (NVE) en het Ministerie van Petroleum en Energie (MPE) zullen de gevolgen van de alternatieven bestuderen.
Bij het kiezen van een offshore netoplossing waarbij wordt aangesloten op het Noorse elektriciteitssysteem, moet het technische ontwerp nationale belangen waarborgen, waaronder leveringszekerheid en redelijke elektriciteitsprijzen voor huishoudens, industrie en bedrijven.
Jan Christian Vestre, minister van Handel en Industrie: “Met deze investering realiseren we drie doelen tegelijk: meer dan voldoende schone en betaalbare stroom voor bestaande en nieuwe industrie in het hele land, enorme kansen voor export van Noorse technologie en een belangrijke bijdrage aan de groene transitie in Europa.” Bron: Regjeringen.no
Category: Wereldwijd