NVDE ondertekent Klimaatakkoord

| 11 september 2019

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ondertekende vanmiddag te midden van bewoners van De Wals in Voorhout namens haar 1500 leden het Klimaatakkoord. Aan de ondertekening ging een onderhandelingsproces met meer dan honderd andere organisaties vooraf. De insteek: maatregelen die de CO2-uitstoot in 2030 met 49 procent terug zullen brengen.

In 2030 zal driekwart van de elektriciteit afkomstig zijn van zon en wind. Er is jaarlijks zo’n half miljard euro om duurzame keuze te belonen: voor aardgasvrije wijken, voor woningeigenaren en voor woningcorporaties/ huurders. De NVDE-leden zijn volop aan de slag om de afspraken waar te maken.

Ed Nijpels, voorzitter Klimaatberaad, zei tijdens de ondertekening door de NVDE: “Voor mij zijn dit de mooie momenten van een pijnlijk proces. De totstandkoming van het Klimaatakkoord was een buitengewoon lastige operatie. Het ligt er nu; we gaan aan de slag. Eén van mijn lievelingen in klas is de NVDE: die doet haar best zonder dat je het hoeft te zeggen. De 1500 bedrijven die de NVDE vertegenwoordigt, zijn koplopers in duurzaamheid. Ze zeuren niet, maar doen het gewoon, landelijk, en ook in dit project. Ik zou willen dat alle kranten morgen openen met dit verhaal: een energierekening van 18 euro per maand, zulke mooie woningen, gelukkige mensen! Het gaat goed komen met de energietransitie, als men een voorbeeld neemt aan deze wijk en aan de NVDE.”

Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) zette zijn handtekening op het Klimaatakkoord. “Voor ons is het Klimaatakkoord een belangrijke stap. Wij zijn een vereniging van 1500 bedrijven die gericht zijn op de nieuwe economie. Het Klimaatakkoord gaat dit faciliteren. Geweldig om hier, op een winderige plek, al te zien gebeuren wat standaard wordt voor heel Nederland. Onze leden faciliteren bewoners, zodat ze toekomstbestendig kunnen wonen en rijden. Ik hoorde gisteren mevrouw Von der Leijen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. ‘Zij die snel zijn, plukken als eerste de vruchten van de economisch transitie.’ Onze leden willen onderdeel zijn van de toekomst en niet van het verleden. Foto door: Foto: Kees-Jan Bakker

Tags: ,

Category: Draagvlak omwonenden, Groene energie, Klimaatverandering, Windenergie

Reacties zijn gesloten.