Ørsted en Rockstart ondersteunen innovatieve startups in duurzame energie in Nederland

| 11 mei 2022
Ørsted en Rockstart ondersteunen innovatieve startups in duurzame energie in Nederland

Bron: Ørsted

Het Deense energiebedrijf Ørsted is een samenwerking aangegaan met Rockstart, wereldwijde investeerder in startups, om startups met innovatieve initiatieven op het gebied van duurzame energie in Nederland te ondersteunen. Ørsted’s nieuwe Innovation Hub draagt hieraan bij.

De twee bedrijven zullen innovatieve startups identificeren en helpen om hun technologie in de praktijk te testen, zodat er sneller een schaalvergroting kan komen. Hiermee willen de bedrijven een bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie in Nederland.

Innovation hub

Rockstart en Ørsted lanceren hiervoor een accelerator programma gericht op de integratie van energiesystemen als onderdeel van Ørsted’s nieuwe Innovation Hub in Nederland. De Innovation Hub en een toegewijd Ventures en Open Innovation-team zullen het regionale innovatie-ecosysteem verbinden met de expertise en middelen van Ørsted.

Rockstart heeft sinds de oprichting in 2011 meer dan 30 programma’s uitgevoerd voor startups die innoveren op het gebied van technologie, energie en agrifood. Met een internationaal netwerk van investeerders, mentoren, experts en zakelijke partners wist het meer dan 260 ondernemingen te ondersteunen. Samen ontvingen deze meer dan € 150 miljoen aan financiering. Het bedrijf heeft sinds 2014 een sterk trackrecord in de energiesector opgebouwd en heeft sinds de lancering in oktober 2020 van het Rockstart Energy Fund geïnvesteerd in 19 startups uit zeven Europese landen, waaronder de Nederlandse startup Fibersail dat een blade monitoring oplossing biedt.

Rune Theill, CEO en medeoprichter van Rockstart: “Door samen te werken met Ørsted willen we meer doelgerichte oprichters en initiatieven in staat stellen duurzame energieoplossingen te ontwikkelen en een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem op te bouwen. We geloven dat deze samenwerking en dit programma een geweldige kans is voor oprichters van energie-startups om hun oplossingen te versnellen door ze te laten testen en klaar te maken voor commercieel gebruik.”

Ørsted ontwikkelt, bouwt en exploiteert offshore en onshore windparken, zonneparken, energieopslagfaciliteiten, faciliteiten voor hernieuwbare waterstof en groene brandstoffen, en bio-energiecentrales. In Nederland heeft Ørsted het offshore windpark Borssele 1&2 gebouwd.

Rasmus Errboe, SVP, Head of Continental Europe, Ørsted: “Innovatie is cruciaal in de energietransitie. Het is de sleutel geweest tot het succes van de offshore windindustrie in Europa. We zijn ervan overtuigd dat we samen met Rockstart veelbelovende initiatieven op het gebied van systeemintegratie met succes kunnen ondersteunen. We staan voor grote uitdagingen in de transitie naar een Nederland dat volledig draait op groene stroom. Denk aan oplossingen voor elektriciteitsoverschotten en -tekorten, netwerkinstabiliteit en knelpunten. We kijken ernaar uit om Nederland verder te helpen bij het behalen van alle klimaatdoelstellingen met onze nieuwe Innovation Hub, vooral voor kansrijke bedrijven en initiatieven.”

 

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.