Philips, HEINEKEN, Nouryon & Signify sluiten virtuele PPA contract met Fins windpark

| 11 december 2020

Koninklijke Philips, HEINEKEN, Nouryon en Signify hebben hun krachten gebundeld om de ontwikkeling van een windpark in Finland te ondersteunen. Het consortium heeft zich ertoe verbonden om via een virtuele PPA voor de eerste 10 jaar duurzame elektriciteit uit het windpark te contracteren.

Het windparkproject strekt zich uit over de regio’s Midden- en Noord-Ostrobothnia in Mutkalampi in het westen van Finland en zal in totaal 404 MW aan opgesteld vermogen krijgen. Het wordt gerealiseerd door Neoen, een onafhankelijke Franse producent van hernieuwbare energie, in samenwerking met Prokon. Het consortium sluit de PPA af voor 126 MW hiervan. Met Google was in september 2019 al een afnamecontract voor 125 MW afgesloten. Het project is gepland voor voltooiing in 2023.

De virtuele PPA dekt een verwacht outputvolume van 330 GWh per jaar – gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 40.000 huishoudens. Vergeleken met de gemiddelde Europese elektriciteitsopwekking, zal deze hernieuwbare elektriciteit helpen om meer dan 230.000 ton CO2-uitstoot per jaar te vermijden.

Het consortium heeft zich ertoe verbonden om via een virtuele PPA voor de eerste 10 jaar duurzame elektriciteit uit het windpark te contracteren. De elektriciteit zal fysiek aan het Finse net worden geleverd terwijl de vier consortiumpartners profiteren van de garanties van oorsprong. Dit zorgt voor inkomensstabiliteit voor het hernieuwbare project en garandeert tegelijkertijd voordelen voor schone energie voor de zakelijke kopers.

Hoewel de bedrijven in het verleden PPA’s voor hernieuwbare elektriciteit hebben ondertekend, is dit de eerste keer dat een dergelijk consortium een ​​virtuele PPA heeft gevormd om incrementele hernieuwbare elektriciteit voor Europa te stimuleren.

Via dit consortium zal HEINEKEN hernieuwbare elektriciteit betrekken voor nog eens 31 van zijn Europese productielocaties, chemiebedrijf Nouryon zal doorgaan met het verminderen van de CO2-uitstoot met 25% tegen 2025, Philips verzekert duurzame elektriciteitsvoorziening voor zijn Europese activiteiten gedurende 10 jaar en Signify verstevigt zijn leidende positie op het gebied van 100% hernieuwbaar elektriciteitsverbruik en een verdubbeling van het tempo om tegen 2025 de Overeenkomst van Parijs in hun waardeketen te bereiken.

De vier partijen werden over het consortium geadviseerd door Schneider Electric.  Bron; Philips

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.