Polen verstrekt Contracts for Difference aan Baltica offshore windparken

| 11 april 2021

© Ørsted

De Poolse Energy Regulatory Office heeft aan de offshore windparkprojecten Baltica 3 en Baltica 2 een Contract for Difference verstrekt van PLN 319,60/MWh (70,3 Euro/MWh). De verwachting is dat Baltica 3 met een gepland vermogen van 1 GW in 2026 operationeel zal zijn. Baltica 2 met 1,5 GW vermogen zou 2030 in bedrijf moeten gaan. De verstrekte Contracts for Difference moeten nog door de Europese Commissie worden goedgekeurd.

In februari 2021 hebben het Deense energiebedrijf Ørsted en de Poolse Polska Grupa Energetyczna S.A. (PGE) een overeenkomst getekend om een 50/50 joint venture op te richten voor ontwikkeling, bouw en operatie van deze twee windparkprojecten. PGE is een groot energiebedrijf waarvan 57,4 % van de aandelen in handen van de Poolse Staat is.

Op dit moment is in Polen nog geen enkele offshore windturbine geplaatst. Wel heeft Polen via haar Offshore Wind Act ambitieuze plannen geformuleerd voor de ontwikkeling van offshore windenergie. In 2030 zal 5,9 GW offshore windenergievermogen operationeel zijn en vervolgens 11 GW in 2040 en 28 GW in 2050.

De Poolse Wind Energy Association schat dat de in de Offshore Wind Act vastgelegde plannen aanleiding zullen zijn tot een industrieel investeringsvolume van in totaal 29 miljard Euro. Op dit moment zijn al een aantal Poolse bedrijven actief op diverse gebieden van offshore windenergie zoals elektrische kabels, windturbine funderingen, kranen en installatie schepen. Daarnaast hebben meerdere Poolse havens in de Oostzee het potentieel om zich tot onderhouds- en servicecentra voor offshore windenergie te ontwikkelen.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.