RWE en TotalEnergies kiezen Eemshaven als basishaven voor OranjeWind offshore windpark

| 11 december 2024

RWE en TotalEnergies, de initiatiefnemers voor het OranjeWind offshore windpark, hebben Eemshaven gekozen als bouwhaven voor de montage van windturbines en gerelateerde bouwactiviteiten. De partners hebben daartoe een contract gesloten met Buss Terminal Eemshaven.

Begin 2026 zal een start worden gemaakt met de bouwactiviteiten op zee. Op het terrein van Buss Terminal Eemshaven worden belangrijke componenten van windturbines en de inter-array bekabeling opgeslagen, en waar nodig verwerkt en voorgemonteerd. De monopile funderingen gaan rechtstreeks naar de offshore installatielocatie vanuit Rotterdam, waar fabrikant Sif productie en opslagfaciliteiten heeft. De installatie van de turbines op de OranjeWind offshore locatie, op 278 km afstand van Eemshaven, staat gepland voor begin 2027. De oplevering staat gepland voor eind 2027.

RWE gebruikt momenteel de faciliteiten van de terminal voor de opslag van funderingen voor het Deense offshore windpark Thor, terwijl daar ook de bouw van RWE’s Duitse windpark Nordseecluster A wordt voorbereid. Met de overeenkomst voor het OranjeWind project wordt een gebied met een oppervlakte van 35-40 hectare (vergelijkbaar met 55 voetbalvelden) gebruikt ter ondersteuning van de gelijktijdige bouw van de projecten OranjeWind en Nordseecluster B.

Bij de ingebruikname, gepland voor 2028, zal het windpark met een capaciteit van 795 MW jaarlijkse ruim 3 terawattuur (TWh) aan groene electriciteit opwekken. Dit is genoeg om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van elektriciteit te voorzien.

OranjeWind toeleveringsketen

Windturbinefabrikant Vestas levert voor OranjeWind 53 van hun 15-megawatt (MW) turbines, die ze gedurende de eerste 5 jaar onderhouden, waarna de bouwer lange termijn ondersteuning biedt. Monopile funderingen en componenten als ladders, aanlandingen en toegangs- en interne platforms worden door windmolenfunderingbouwer Sif geleverd vanuit hun productiefaciliteiten op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam en Roermond.

Jan De Nul Group is gecontracteerd voor verschillende transport- en installatieactiviteiten voor funderingen en turbines. Inter-array kabels komen van kabelfabrikant TKF, uit de recent geopende fabriek in de Eemshaven. DEME neemt het vervoer en de installatie van de TKF inter-array kabels en Sif’s componenten voor hun rekening. De offshore netaansluiting zal worden uitgevoerd door netbeheerder TenneT. Hiervoor zullen de inter-array kabels worden aangesloten op het offshore substation van TenneT, van waaruit de exportkabels naar het hoogspanningsstation aan land in Wijk aan Zee zullen lopen. Bron: RWE

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.