RWE Innogy, EDP Renewables, Macquarie Capital doen mee aanbestedingsproces offshore windpark Borssele

| 11 november 2015

RWE Innogy, EDP Renewables en Macquarie Capital hebben een consortium gevormd om deel te nemen aan de komende offshore windenergie aanbestedingen in Nederland. Het consortium richt zich in eerste instantie op de eerste veilingronde voor Borssele I en II met een totale capaciteit van 700 MW.

Hans Bünting, CEO van RWE Innogy: “Het vormen van dit consortium is een belangrijke stap op weg naar deelname aan de komende aanbesteding in Nederland. De financiële vaardigheden en vermogens van Macquarie Capital en de ervaring met offshore windenergie van EDP Renewables zijn de perfecte aanvulling op onze kennis en ervaring met de ontwikkeling, constructie en exploitatie van windparken op zee als de op twee na grootste exploitant van windparken op zee van Europa. Dit sterke en ervaren consortium spant zich in om een concurrerend bod voor te bereiden en de aanbesteding voor Borssele I en II binnen te halen.”

Peter Terium, Chief Executive Officer van RWE AG, zei: “We willen onze positie als toonaangevende ontwikkelaar van windparken op zee in Europa verder uitbreiden. De geplande deelname in het aanbestedingsproces voor Borssele is een volgende stap in deze richting”.

João Manso Neto, CEO van EDP Renewables, legt uit: “De combinatie van ervaring en deskundigheid van de drie bedrijven van deze joint venture maakt ons tot een sterke kandidaat in de komende offshore windenergie aanbestedingen die in gang zijn gezet door de Nederlandse autoriteiten. Drie in hun sector vooraanstaande bedrijven vormen tezamen een uitstekende optie voor de in Borssele I en II te installeren 700 MW.”

Mark Dooley, hoofd Infrastructuur, Nutsbedrijven en Duurzame energie van Macquarie Capital Europe, zei: “Macquarie Capital is zeer verheugd om samen te werken met RWE Innogy en EDP Renewables voor Borssele I en II, gezien de diepgaande kennis en ervaring die deze partners hebben op het gebied van de offshore windindustrie. Macquarie Capital heeft een grote stap gezet richting andere Europese offshore windenergiemarkten en onze
jarenlange aanwezigheid in de Nederlandse infrastructuur en nutsvoorzieningsmarkten geeft ons een goede uitgangspositie voor deze projecten.”

Om de huidige capaciteit van offshore windenergie te verhogen met 3.500 MW zal de Nederlandse overheid tussen 2015 en 2019 vijf windmolenparken van elk 700 MW aanbesteden. Deze locaties bevinden zich binnen drie aangewezen gebieden: Borssele, de Zuid-Hollandse kust en de Noord-Hollandse kust. Elk gebied is verdeeld in twee terreinen van elk 350 MW. Elk terrein zal afzonderlijk worden aanbesteed.

Het nieuw gevormde consortium richt zich aanvankelijk op de eerste aanbesteding voor de Borssele terreinen I en II. De eerste aanbesteding met betrekking tot Borssele I en II met elk een capaciteit van 350 MW zal naar verwachting op 1 december 2015 starten en eindigen op 31 maart 2016. Na het verstrijken van de deadline voor het uitbrengen van een bod heeft de Nederlandse overheid 13 weken om de winnende bieder te bepalen. Het besluit van
toekenning wordt dan ook uiterlijk aan het begin van juli 2016 verwacht.

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.