Spaans windpark eerste ter wereld waar BIM-methodologie wordt toegepast

| 11 oktober 2023

Het windpark El Escudo in Cantabria, Spanje, een initiatief van Biocantaber, een bedrijf dat eigendom is van Iberdrola en Ocyener, zal naar zeggen het eerste ter wereld zijn dat gebruik maakt van de BIM-methodologie (Building Information Modelling) voor de bouw.

Het gebruik van BIM-methodologie maakt het mogelijk om een uitgebreide controle uit te voeren en te garanderen dat in elk onderdeel van het proces wordt voldaan aan de criteria voor de bescherming van het milieu en het erfgoed.

De methodologie heeft al zijn eerste stappen gezet in de wereld van de bouw en andere openbare en civiele werken, maar maakt dus nu ook zijn debuut in de ontwikkeling van windenergie-installaties.

Digital twin

In samenwerking met het Cantabrische bedrijf INGECID wordt een digitaal model gemaakt om te anticiperen op eventuele afwijkingen van het ontwerp tijdens de bouw. INGECID, dat is ontstaan als spin-off van de Universiteit van Cantabrië, heeft dit al met succes toepast in andere unieke installaties in Europa en ook in Spanje, zoals het metrostation Bank in Londen, de ontmanteling van de kerncentrale Garoña of de bouw van wat de toekomstige logistieke basis van het Spaanse leger zal worden.

BIM-methodologie

De BIM-methodologie brengt alle informatie van alle specialisten die betrokken zijn bij het ontwerp en de uitvoering van een project samen in een specifieke software. Op deze manier is het in staat om een betrouwbare 3D modellering uit te voeren van wat in dit geval het Escudo Windpark zal zijn, waarbij geanticipeerd wordt op mogelijke problemen of mismatches tussen de verschillende lagen van zo’n complex project.

Naast het anticiperen op een digitale tweeling van wat een fysieke structuur zal worden, verwerkt en interreleert deze technologie een enorme hoeveelheid informatie – tienduizenden documenten – zodat professionals een verbeterde werkervaring ervaren op het gebied van informatiebeheer.

Het gebruik van de BIM-methodologie is dus een garantie voor de stapsgewijze ondersteuning, van het geprojecteerde idee tot de effectieve uitvoering, waarbij fouten kunnen worden vermeden, kosten en tijd worden bespaard en, kortom, het hele bouwproces zonder incidenten zou kunnen worden ontwikkeld, met strikte naleving van de maatregelen die zijn vastgesteld om de gevolgen tot een minimum te beperken.

De toepassing van deze methodologie is een verdere toezegging van Biocantaber om het windpark El Escudo te voorzien van de meest innovatieve technologie, net als bij de keuze voor het model van moderne windturbines met hoog vermogen, waardoor het park meer energie kan produceren door minder machines te installeren en minder land in beslag te nemen. Er is hier gekozen voor windturbines van Vestas. Het gaat om 23 V136-4.2 MW windturbines en twee V117-4.2 MW windturbines.

Duurzame ontwikkeling

Dit zijn niet de enige maatregelen die Biocantaber overweegt om van het project van het windpark Escudo, dat naar verwachting 453.600 MWh per jaar zal produceren, een voorbeeld van duurzame ontwikkeling te maken. Om de impact zo klein mogelijk te houden, is het ontwerp verder gegaan dan de strikte naleving van de regelgeving, door alternatieven te selecteren voor de aanleg van interne wegen met zo min mogelijk grondwerken, door gebruik te maken van de bestaande orografie en wegen en door de best mogelijke locaties te kiezen voor elk van de elementen. Bron: Iberdrola

 

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.