Stedin start als eerste ‘cable pooling’ pilot met drie klanten

| 11 april 2024

Netbeheerder Stedin heeft als eerste in Nederland drie klanten tegelijk aangesloten op één stroomaansluiting, het zogenoemde ‘cable pooling’. Het gaat om een pilot in de Koegorspolder in Zeeland waarbij de aansluiting van een windpark nu ook wordt gebruikt voor de aansluiting van een batterij en een zonnepark.

Bij cable pooling combineren klanten meerdere installaties op één grote aansluiting; groter dan 2 MVA. Dit is alleen mogelijk bij een bestaande aansluiting, mits die het gecontracteerde transportvermogen niet verhoogt in congestiegebied.

Dat levert veel voordelen op: de beschikbare capaciteit op het net wordt beter benut, het bespaart klanten kosten voor een extra aansluiting, de doorlooptijd is korter omdat klanten niet los hoeven te worden aangesloten en het bespaart menskracht want er hoeft maar één aansluiting te worden aangelegd in plaats van twee tot vier.

In de Koegorspolder gaat het om een windpark met 44 MW vermogen, Windpark Koegorspolder, de oorspronkelijke gebruiker van de aansluiting –, een batterij van SemperPower, en zonnepark Koegorspolder. Binnen de bestaande transportcapaciteit kan via cable pooling toch extra vermogen worden aangesloten want als het hard waait, schijnt de zon meestal niet en andersom. De klanten moeten daarvoor wel dichtbij elkaar staan en de mogelijkheden zijn afhankelijk van het (congestie)gebied.

Sprong vooruit

Het scheelt de netbeheerder volgens de meest voorzichtige berekeningen al gauw een jaar aan graafwerkzaamheden als cable pooling bij slechts één procent van de grootverbruik klanten wordt toegepast. Wat Stedin betreft wordt het dan ook gauw op veel meer plekken ingezet. David Peters, CTO bij Stedin: “We zijn heel blij met deze succesvolle pilot die we zeker gaan voortzetten. We willen deze vorm van samenwerking graag op grotere schaal inzetten. Het biedt veel perspectief nu het zo knelt op het elektriciteitsnet in Nederland. ”

Tags: , , , , ,

Category: Netaansluiting

Reacties zijn gesloten.