Verkooptransactie tussen Eversource en Ørsted van 50% belang in offshore lease area in VS officieel

| 11 september 2023

Eversource, het grootste energiebedrijf in de New England Staten van de VS, heeft zijn 50% aandeel in de ontwikkelrechten van de offshore lease area voor windenergie OCS – A 500 nu officieel verkocht aan het Deense energiebedrijf Ørsted. Dit werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt.

Verkooptransactie tussen Eversource en Ørsted van 50% belang in offshore lease area officieel

De bedrijven kondigde de intentie afgelopen mei aan. Na goedkeuring door het Committee on Foreign Investment in the United States werd het koopcontract op 8 september j.l. afgerond voor het 50% aandeel van de lease area als all – cash transactie voor USD 625 miljoen (583 miljoen Euro).

Deze lease area met een oppervlakte van 708 km2 heeft een plaatsingsvermogen van 4 GW en ligt ca. 40 km uit de kust van Massachusetts.

In het kader van de verkoopovereenkomst wordt Ørsted ook partner van de Port of Providence, de Port of Davisville en Quonset Point, allen op Rhode Island, en van de New London State Pier in Connecticut. Ørsted wordt ook eigenaar van het operation and service center East Setauket, New York. Verder neemt Orsted de charterovereenkomst over met het eerste in de VS geproduceerde schip voor de plaatsing van offshore windturbines. Het schip is al voor meer dan 50% gereed op een werf in Houma, Louisiana.

Eversource en Ørsted zijn samen ook op 50/50 basis eigenaar van de offshore windparken South Fork Wind, Sunrise Wind en Revolution Wind. De locaties van deze windparken liggen dicht bij elkaar in een zeegebied rond 30 km ten zuidwesten van het eiland Martha’s Vineyard en 60 km ten oosten van Montauk Point, het meest noordelijke punt van Long Island. South Fork Wind is met 132 MW vermogen en 12 windturbines in de bouwfase en zal eind 2023 operationeel zijn. Sunrise Wind wacht met 880 MW vermogen op de bouwvergunning en zal na verwachting 2025 operationeel zijn. Revolution Wind heeft met 704 MW vermogen in augustus j.l. de bouwvergunning ontvangen. Oplevering wordt verwacht in 2024.

Eversource heeft in 2022 laten weten om van plan te zijn haar offshore windenergie projectportfolio kritisch te evalueren. In het kader daarvan heeft Eversource besloten haar 50% belang van alle drie boven genoemde windparken te verkopen. Op korte termijn zal Eversource daarover nadere informatie verstrekken. Ter ondersteuning van de verkoop heeft Eversource Goldman Sachs als financieel adviseur gecontracteerd.

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.