Winnaars tweede ronde Eneco Luchterduinen Fonds bekend gemaakt

| 11 mei 2017

Het Eneco Luchterduinen Fonds is opgericht om bewoners van de kustgemeenten in de omgeving van het Windpark Eneco Luchterduinen in de gelegenheid te stellen actief bij te dragen aan verduurzaming of aan het versterken van de kustbeleving. Van de 27 ingediende projecten zijn er 17 genomineerd en doorgegaan naar de publieks-jurering. De jury heeft bij de toekenning zoveel mogelijk rekening gehouden met de spreiding over de vier kustplaatsen en spreiding over de verschillende categorieën: energiebesparing, verduurzaming of het versterken van de kustbeleving (op cultuur, educatief of natuurvlak). Gedurende de levensduur van het windpark van 20 jaar is tweejaarlijks 90.000 euro beschikbaar.

 

Arjan Donker, Operational Director Eneco Luchterduinen: “Ook de 2e ronde van het Eneco Luchterduinen Fonds leidt tot de meest uiteenlopende en inspirerende winnende initiatieven, welke binnen nu en 2 jaar uitgevoerd zullen zijn. De winnaars van de 1e ronde laten zien dat het Fonds het juiste steuntje in de rug geeft om samen met inwoners te werken aan energiebesparing, verduurzaming en versterking van de kustbeleving.”

De winnaars in de categorie ‘Kustbeleving’ zijn Stichting Kurt Carlsen, die de Vuurtoren in Noordwijk gaat openstellen en voorzien van verrekijkers (5.000 euro) en Stichting Kunstklank die de voorstelling ‘Gestrand Verlangen Dideo en Aeneas’ op het Noordwijkse strand gaat uitvoeren (20.000 euro).

 

In de categorie ‘Verduurzamen’ gaat de Noordwijkse Reddingsbrigade een compact en milieuvriendelijk voertuig realiseren voor een veilig strand bij drukke dagen (20.000 euro) en gaat Stichting Juttersgeluk een kleinschalige productielijn ontwikkelen om op ambachtelijke wijze opgeraapt plastic te recyclen tot mooie producten (10.000 euro). Ook gaat KNNV Paddenwerkgroep Brouwerskolkweg met een duurzaam paddenscherm de paddenpopulatie beschermen (11.000 euro).

 

De winnaars in de categorie ‘Besparing & Duurzame opwekking’ zijn Basketbalvereniging Grasshoppers die het adoptieplan ‘ ZONderMeer Grasshoppers’ voor zonnepanelen gaat realiseren (5.000 euro) en de Katwijkse Reddingsbrigade die haar strandposten verder gaat verduurzamen met zonnepanelen (13.000 euro). Tenslotte gaat Kunstvereniging Katwijk een leefbaar en energieneutraal DunaAtelier realiseren (5.000 euro).

 

Energiebedrijf Eneco beheert samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines wekken groene stroom op voor omgerekend bijna 150.000 huishoudens.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Offshore windparken

Reacties zijn gesloten.