Zonder winst geen subsidie voor windpark Rijnwoude

| 11 september 2014

Eigenaar Prodeon wil een viertal nieuwe windmolens plaatsen bij de N11 omdat deze na 10 jaar niet meer rendabel zijn. De vier nieuwe windmolens zijn even hoog maar hebben grotere wieken en zijn stiller aldus Prodeon.

,,Windenergie zou in Nederland niet rendabel zijn zonder overheidsbijdrage”, weet Bert van der Sluis. Hij is directeur van Prodeon, eigenaar van Windpark Rijnwoude, de turbines tussen Hazerswoude-Rijndijk en Alphen aan den Rijn. ,,De energieprijs is nu erg laag, ongeveer vier cent. Windenergie kost acht cent om te produceren per kilowattuur.”

Een subsidie is voor het produceren van een bepaald aantal kilowattuur. Als dat is geproduceerd, stopt de subsidie. ,,Een bedrijf kan voor bestaande windmolens geen nieuwe subsidie aanvragen, voor nieuwe windmolens wel”, legt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit. Subsidieaanvragen gaan via deze overheidsinstantie.

Maar het is toch niet de bedoeling van deze rijksbijdrage dat windparken na tien jaar worden vervangen? ,,De bedoeling van de subsidie is het stimuleren van de productie van duurzame energie”, antwoordt de woordvoerder.Gerard de Boer stelt dat er op grote schaal miljoenen euro’s subsidie wordt gevraagd door bedrijven. Hij was vroeger lid van de actiegroep Geen Windmolens Rijnwoude.

windpark Arnhem in 2018?

Lees meer

Bron: Leidsch Dagblad

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Kleine Windmolens, Leveranciers, Onshore windparken, Onshore windparken, Overheid, Rotorblad, Wereldwijd Windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines

Reacties zijn gesloten.