Zweedse energiebedrijven Ellevio en OX2 onderzoeken netaansluiting offshore windpark Galene

| 11 januari 2024

Twee van de grootste energiebedrijven van Zweden, Ellevio en OX2, gaan onderzoek doen naar de kosteneffectieve aansluiting van het offshore windpark Galene – het eerste grootschalige windpark in Zweden met een productiecapaciteit van 400 MW.

De samenwerkingsovereenkomst heeft betrekking op een onderzoek naar de netaansluiting van Galene, een offshore windpark in het Kattegat 2,2 kilometer buiten Varberg, voor de kust van Halland, in de Zweedse economische zone. Galene werd in mei 2023 goedgekeurd door de overheid en wordt ontwikkeld en gebouwd door OX2 en Ingka Investments. Galene is het noordelijke deel van het project Galatea-Galene aan de westkust van Zweden, met een potentiële capaciteit van 400 MW.

Ellevio gaat nu onderzoeken hoe het windpark kan worden aangesloten op het elektriciteitsnet en hoe ervoor kan worden gezorgd dat de elektriciteit de eindklanten bereikt en ten goede komt aan het elektriciteitssysteem als geheel.

Op dit moment wordt er in Zweden in totaal slechts 120 MW elektriciteit opgewekt uit offshore wind. Wanneer Galene in 2028 in gebruik wordt genomen, zal het het grootste offshore windpark van Zweden zijn met een capaciteit van 400 MW – gelijk aan de elektriciteitsbehoefte van zes steden in Varberg. Het zal dan een grote impact hebben op de overbelaste elektriciteitsvoorziening in Zuid-Zweden.

De vraag naar elektriciteit zal naar verwachting toenemen van de huidige 145 TWh tot maar liefst 340 TWh in 2045. De komende decennia zullen er enorme investeringen nodig zijn in zowel de netwerkinfrastructuur als de opwekking van elektriciteit.

De kosten laag houden is cruciaal voor het succes van offshore windenergie. De aansluiting op het net vertegenwoordigt ongeveer een derde van de kosten van een offshore windpark en als eerste stap onderzoeken Ellevio en OX2 kosteneffectieve aansluitingsmethoden en wat de laagste lopende kosten voor de maatschappij oplevert. Bron: Ellevio

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.