Al Gore over 100% duurzame stroom in 10 jaar

| 12 november 2008

In de New York Times van 12 november schreef Al Gore een nadere beschouwing over zijn (ambitieuze) plan om de V.S. binnen 10 jaar voor 100% op duurzame stroom te laten draaien. (Het energieplan van Obama gaat niet verder dan 10% in 2012).

Bijna iedereen roept “kan niet”, maar waar een wil is, is een weg en gezien het laatste verontrustende rapport van de I.E.A. over de olie-, energie en klimaatcrisis zullen we wel zo snel moeten. (zie voor veel info over de World Energy Outlook 2008 van I.E.A. o.a. bij www.peakoil.nl. Gore stelt in het artikel onder de titel “The Climate for Change” dat in januari een begin gemaakt moet worden met “een noodscenario voor de redding van de menselijke beschaving” en neemt u maar van mij aan dat dat geen bangmakerij is.

Het goede nieuws is volgens Gore dat de noodzakelijke maatregelen voor de bestrijding van de energie- en klimaatcrisis exact dezelfde zijn als welke nodig zijn voor de bestrijding van de geldcrisis: massale investeringen (in een arbeidsintensieve infrastructuur en duurzame energietechnieken). Meer binnenlandse olie oppompen is geen oplossing (onvoldoende en te vervuilend) en CCS is te duur, te energie-intensief en komt te laat. Daarentegen moeten we “onmiddellijk iedereen aan het werk zetten om oude fossiele technieken te vervangen door duurzame bronnen”.

Gore bepleit vijf acties: 

  1. Er moeten grote sommen geld beschikbaar komen voor zonnecentrales in het zuidwesten, windparken van Texas tot de Dakota’s en geothemische centrales.
  2. Voor 400 miljard Dollar moet een “smart grid” worden aangelegd om de duurzame stroom daar te brengen waar het nodig is. Dat is een koopje vergeleken met de jaarlijkse verliezen van 120 miljard dollar voor het bedrijfsleven als gevolg van stroomstoringen in het huidige verouderde netwerk.
  3. De auto-industrie moet gesteund worden om snel over te schakelen op elektrische auto’s op duurzame stroom.
  4.  Een nationaal plan voor de verbetering van de energie-efficiency van huizen.
  5. Amerika moet de leiding nemen om in Kopenhagen te komen tot wereldwijde plafonds voor CO2-uitstoot.

Zie het artikel van Al Gore in de New York Times.

Category: Cijfers - Prognoses - Potentie

Reacties zijn gesloten.