Amsterdam past zoekgebieden wind aan

| 12 maart 2021

Bron: Amsterdam.nl

De gemeente Amsterdam heeft de zoekgebieden voor windenergie binnen de stadsgrenzen aangepast. Het besluit volgt na een jaar van gesprekken met bewoners en onderzoek naar geschikte gebieden voor windturbines. De  gemeenteraad zal in mei van dit jaar een besluit nemen over de definitieve zoekgebieden.

Amsterdam heeft de ambitie gesteld om in 2030 50 megawatt extra windenergie op te wekken, als onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) Noord-Holland Zuid. Dit zou het geïnstalleerde windvermogen in 2030 op 127 MW brengen. Om deze doelstelling te halen, zullen binnen de stadsgrenzen 17 windturbines moeten worden geplaatst. Amsterdam zoekt naar geschikte locaties voor windenergie. Een van de criteria is om gebieden te vinden waar de effecten voor bewoners minimaal zijn. Begin 2020 presenteerde Amsterdam het ontwerp-RES met hierin zoekgebieden.

Afwegingen

In verder onderzoek naar geschikte plekken heeft de gemeente gekeken naar het draagvlak en reacties van belanghebbenden, inpassing in het gebied, de hoeveelheid energie die wordt opgewekt en de effecten van de windmolens op de leefomgeving en de natuur.

Zoekgebieden

De voorkeursgebieden zijn Havengebied, Noorder IJ-plas & Cornelis Douwesterrein, Ring A10 Noord, IJmeer bij Strandeiland/Buiteneiland IJburg, Sciencepark, Diemerscheg, de Waternetlocatie bij Weesperkarspel en knooppunt Holendrecht. Ongeveer de helft van het aantal windmolens past waarschijnlijk in het havengebied.

Reservegebieden zijn De Brettenzone, het noordwestelijkste deel van de Ring A10 Noord bij Landsmeer, het westelijk deel van Strandeiland/Buiteneiland en bedrijventerrein Amstel III. De extra reservegebieden zijn Amstelscheg, Gaasperplas, Zeeburgereiland, IJburg-baai en IJburg Diemerpark.

De reservegebieden worden pas bekeken als er in de voorkeursgebieden niet genoeg schone elektriciteit kan worden opgewekt. De gemeenteraad besluit naar verwachting in mei over de RES 1.0 en de nieuwe zoekgebieden. In april worden in de stadsdelen van de voorkeursgebieden digitale informatiebijeenkomsten over windenergie georganiseerd en er komt een stadsbrede informatieavond over windenergie. Meer info: Amsterdam.nl

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.