Arcadis wint award met geluidsverwachtingsapp

| 12 november 2019

Arcadis heeft met haar app Geluidsverwachting.nl de Award voor de Leefomgeving gewonnen tijdens tijdens het congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit op 5 november in Hoevelaken. De app moet de hinder van windturbines verminderen door in te spelen op de niet-akoestische factoren.

Ontwikkelaar Erik Koppen van Arcadis ontving de award. “We werken al vele jaren aan deze digitale tool en stapje voor stapje boeken we vooruitgang.”

De app biedt omwonenden een soort hyperlokaal weerbericht, maar dan voor het geluid en de slagschaduw van windturbines. Deze factoren zouden volgens Arcadis een rol spelen in de hinderbeleving.

Het geluid van windturbines is sterk afhankelijk van het weer. Dat geldt niet alleen voor de productie van het geluid, maar ook voor de overdracht naar de omgeving. De onvoorspelbaarheid van het geluid wordt volgens Arcadis als extra hinderlijk ervaren. Als omwonenden meer inzicht zouden hebben in hoe het geluid van windturbines zich gedraagt en de mogelijkheid zouden krijgen om feedback te geven dan zou de hinderbeleving minder kunnen zijn. In juni 2019 is de app uitgebreid met korte termijn slagschaduwverwachtingen waarbij 48-uur voorspellingen gedaan kunnen worden.

Omwonenden geven via de app eenvoudig dag en nacht hun eigen beleving van windturbines door. Wat deze methode uniek maakt, is dat de app loopt op continu aangeleverde real time state-of-the-art weersverwachtingen voor de berekening van de geluidsniveaus en de slagschaduw. De registratie van de locatie en de tijd van de melding samen met de weersomstandigheden leiden tot nieuwe en betere inzichten.

Innogy Windpower is in 2017 de uitdaging met Arcadis aangegaan om de app in een pilotproject met de omwonenden binnen een straal van circa 1,5 kilometer van het Brabantse windpark Kattenberg-Reedijk te beproeven. Arcadis werkt ook samen met Infoplaza. Bron: Arcadis

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.