Belgisch windpark heeft primeur met Topwind Bird Control System

| 12 november 2021
Belgisch windpark primeur met Topwind vogelradarsysteem

Foto: © Jens Veraa

Eind oktober dit jaar werd net over de grens in België, Windpark Pelt met drie windturbines geopend. Het Nederlandse bedrijf Topwind leverde een systeem dat de turbines afschakelt op basis van data afkomstig van de weerradar in Helchteren.

Windpark Pelt bestaat uit drie windturbines met een gezamenlijk vermogen van 4 tot 4,5 MW bij Pelt, ten noorden van het kanaal Bocholt-Herentals. Het project is een samenwerking tussen de Belgische ontwikkelaar Storm en zinksmelter Nyrstar. Twee van de drie turbines, ieder met een rotordiameter van 145 meter en een tiphoogte van 170 meter, zijn recent gebouwd op terreinen van Nyrstar en naburig bedrijf Velbo.

Primeur

Het windpark ligt in een gebied waar jaarlijks in het najaar de massale vogeltrek van het noorden naar het zuiden overtrekt. Om deze reden is in de vergunning van het windpark een eis opgesteld dat het windpark maatregelen treft om collisies met vogels zoveel mogelijk te voorkomen.

Bird Control System

Topwind, dat onder andere ook bekend staat om hun Ice Prevention Systemen voor windturbines, ontwikkelde het Bird Control System om radardata van weerradars in de buurt van een windpark te vertalen naar een stilstand voorziening. Zo is Windpark Pelt verbonden met de weerradar van KMI en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De radar kan in een radius van ongeveer 30 kilometer een score, de zogenaamde Bird Down Score, afgeven over de nadering van vogelzwermen.

Bij een vooraf bepaalde score zal het windpark afgeschakeld worden en automatisch herstart worden indien de ingestelde randvoorwaarden dit toelaten. Zo staat het windpark enkel stil als de radar vogelzwermen detecteert in de omgeving van het windpark. Het systeem bevindt zich in de SCADA ruimte van het windpark. Er zijn dus geen aanpassingen aan de windturbines zelf nodig. Het systeem biedt ook de mogelijkheid om, middels een gebruikersinterface, zowel de live status als de historische data uit te lezen, zo meldt Topwind.

In deze situatie wordt data van derden gebruikt om windturbines te starten en stoppen bij naderende vogelzwermen. Topwind past het principe ook toe om windturbines stil te zetten bij nadering van bijvoorbeeld helikopters, hinder van slagschaduw of het detecteren van vleermuizen.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.