Boskalis haalt twee kabelcontracten binnen voor Duitse offshore windparken

| 12 november 2021
Boskalis haalt twee kabelcontracten binnen voor Duitse offshore windparken

© Boskalis

Boskalis heeft een contract binnengehaald voor de installatie van de inter-arraykabels voor de offshore windparken Borkum Riffgrund 3 en Gode Wind 3. Het contract is toegekend door Ørsted en omvat de transport, installatie en het begraven van in totaal 106 inter-array kabels.

Het project zal worden uitgevoerd met het kabellegschip Boka Ocean. Dit is een 136 meter lang schip en werd eerder dit jaar aangekocht. Het schip wordt voorzien van een kabeldraaitafel van 4.000 ton. De voorbereidingen voor het project zullen binnenkort van start gaan en de kabellegwerkzaamheden zullen begin 2024 worden uitgevoerd. De gunning van het contract is afhankelijk van de definitieve investeringsbeslissing door Ørsted.

Borkum Riffgrund 3 & Gode Wind 3

De offshore windparken Borkum Riffgrund 3 en Gode Wind 3 krijgen een capaciteit van respectievelijk 900 MW en 242 MW. Beide windparken zijn gelegen voor de noordkust van Duitsland in de Noordzee. Gecombineerd zullen deze twee offshore windparken naar verwachting groene, hernieuwbare energie leveren aan het equivalent van ongeveer 1,2 miljoen Duitse huishoudens.

Gode Wind 3 omvat twee offshore windprojecten die oorspronkelijk aan Ørsted werden toegekend in de veilingen van 2017 en 2018 onder de namen Gode Wind 3 (110MW) en Gode Wind 4 (132MW). De twee projecten hebben in september 2019 een nieuwe naam gekregen en zullen als één gezamenlijk project worden gebouwd onder de naam Gode Wind 3. Afhankelijk van de definitieve investeringsbeslissing van Ørsted zal Gode Wind 3 naar verwachting in 2024 volledig in bedrijf worden genomen.

Borkum Riffgrund 3 ligt naast Ørsted’s bestaande offshore windparken Borkum Riffgrund 1 en Borkum Riffgrund 2. Ørsted heeft onlangs goedkeuring gekregen van het Duitse federale maritieme en hydrografische agentschap (BSH). Op 19 oktober kondigde Ørsted aan dat het een belang van 50% in het windpark heeft verkocht aan Glennmont Partners. Het is de bedoeling dat het windpark in 2025 volledig commercieel operationeel is. Op 11 november, heeft Ørsted met BASF een 25-jarige collectieve stroomafnameovereenkomst (CPPA) tegen vaste prijzen afgesloten, waarbij BASF de productie van 186 megawatt van het windpark zal afnemen. Het is de langste CPPA voor de offshore windenergie ooit aangekondigd. Bron: Boskalis

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.