Britse toezichthouder keurt Initial Project Assessment voor eerste hybride interconnector tussen VK en NL goed
De Britse toezichthouder Ofgem heeft de Initial Project Assessment voor LionLink, de eerste hybride interconnector in de Noordzee die het VK en Nederland verbindt. Het is een pilotroject en daarmee de eerste interconnector die niet alleen de hoogspanningsnetten van twee landen met elkaar verbindt, maar ook een offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee.
Het initial project assessment is een belangrijke stap aan de Britse kant in de ontwikkeling van de interconnector. LionLink wordt ontwikkeld door de Britse hoogspanningsnetbeheerder National Grid en de hoogspanningsnetbeheerder TenneT en zal het Nederlandse en Britse elektriciteitsnet met elkaar verbinden via onderzeese kabels, die via een offshore converterplatform zullen worden aangesloten op een Nederlands offshore windpark. Het project is internationaal uniek en brengt een aantal technische en regulatorische uitdagingen met zich mee.
Met een capaciteit van 2GW zal het project de interconnectorcapaciteit tussen de beide landen aanzienlijk vergroten. Het Cap and Floor-regime in het Verenigd Koninkrijk stelt een minimumprijs (floor) vast om investeringen te stimuleren en tegelijkertijd consumenten te beschermen door een maximumprijs (cap) in te stellen. Deze vorm van beprijzing werd voor het eerst getest met het Nemo Link-project van National Grid, dat uitzonderlijke waarde heeft opgeleverd en bijna £ 200 miljoen aan consumenten heeft opgeleverd. Sinds Nemo Link heeft National Grid IFA2, North Sea Link en Viking Link gebouwd onder het Cap and Floor-regime. Ofgem keurde ook de Initial Project Assessment goed voor Nautilus, een hybride interconnector tussen het VK en België, in samenwerking met de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia.
Ben Wilson, President van National Grid Ventures: “De goedkeuring door Ofgem van de Initial Project Assessments van LionLink en Nautilus is welkom nieuws en een belangrijke stap in de richting van de regelgevende zekerheid die we nodig hebben om deze projecten te bouwen. De vraag van consumenten naar elektriciteit zal de komende 25 jaar verdubbelen en deze interconnectoren zullen helpen ervoor te zorgen dat we nu en in 2050 voldoende stroom hebben om aan deze behoefte te voldoen. Samen zullen LionLink en Nautilus de capaciteit hebben om 4,2 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien, schone, veilige, hernieuwbare energie te leveren en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.”
Manon van Beek, CEO van TenneT: “LionLink is de eerste stap naar toekomstige offshore hubs geconfigureerd in een onderling verbonden offshore DC-net. Deze hybride interconnector ondersteunt decarbonisatie, energieonafhankelijkheid en versterkt de Britse, Nederlandse en Europese leveringszekerheid. We verwelkomen deze grote volgende stap in de ontwikkeling van de verbinding tussen het VK en Nederland. Er liggen nog steeds uitdagingen in het verschiet, maar we hebben er vertrouwen in dat onze gezamenlijke teams, leveranciers en overheden dit project tot een doorslaand succes zullen maken.”
Het project staat gepland om bij doorgang in 2030/2031 operationeel te zijn. Bron: TenneT
Category: Netaansluiting, Offshore windparken, Wereldwijd, Windenergie