Eerste suction – bucket fundering geplaatst bij EOWDC offshore windpark

| 12 april 2018

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall heeft het eerste suction – bucket fundament geplaatst in het EOWDC (European Offshore Wind Development Centre) offshore windpark in Schotland. Bij een suction – bucket fundament wordt een stalen cilinder met de opening naar beneden in de zeebodem gezogen door in de cilinder een vacuüm te creëren.

Het fundament van de turbines van het EOWDC windpark bestaat uit een stalen vakwerkconstructie die op drie suction – buckets rust. Suction – bucket funderingen worden al lang en veelvuldig toegepast in de offshore industrie. Het EOWDC windpark bestaat uit 11 MHI (Mitsubishi Heavy Industries)/Vestas V164-8,4 MW windturbines.

Totale vermogen is 92,4 MW. De locatie is aan de oostkust van Schotland ca. 2,5 km uit de kust van Aberdeen. De opbrengst wordt geschat op 309 GWh/j (3400 vollasturen/j). Dit is 70% van het particuliere stroomverbruik en  23% van het totale stroomverbruik van Aberdeen.

Het EOWDC project werd met 2 jaar vertraagd door het bezwaar van de direct aan de kust gelegen golfclub waarvan de Amerikaanse President Donald Trump eigenaar is. Het windpark was te zien was vanuit de golfclub. Dit was niet acceptabel voor de luxueuze golfclub. Het EOWDC offshore windpark zal in de loop van 2018 operationeel worden en is dan de grootste offshore test- en demonstratie windpark in Schotland.

Bron: www.windpoweroffshore.com

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.