EnBW’s offshore windpark He Dreiht mogelijk lanceringsproject voor Vestas’ 15 MW windturbine

| 12 juli 2021
Vestas's 15 MW windturbine voorgeselecteerd voor Duitse offshore windpark He Dreiht

© Vestas

De Duitse ontwikkelaar EnBW heeft Vestas als voorkeursleverancier benoemd voor de levering van de windturbines voor zijn 900 MW He Dreiht-project in de Duitse Noordzee. Het zal daarmee de eerste commerciële inzet van de nieuwe offshore-turbine V236-15.0 MW ter wereld vormen. De voorwaardelijke order volg slechts vijf maanden na de aankondiging door Vestas van de turbine.

Het He Dreiht-project ligt in de Duitse Noordzee op 85 km van het eiland Borkum en 104 km ten westen van het eiland Helgoland. EnBW kreeg het ontwikkelingsrecht voor het windpark in de eerste aanbestedingsronde in Duitsland, in 2017. Het project zal subsidievrij door EnBW worden geëxploiteerd. He Dreiht wordt hiermee het eerste offshore windpark waar dit gebeurt.

V236-15.0 MW

Vestas is via een Europese aanbestedingsprocedure voorgeselecteerd. Het bedrijf kondigde de V236-15.0 MW windturbine in februari dit jaar aan. Het rotoroppervlakte van de turbine met 115,5 meter lange bladen beslaat 43.742 m2, de grootste op dit moment, en afhankelijk van de locatiespecifieke omstandigheden kan een enkele V236-15.0 MW turbine 80 GWh per jaar produceren.

Nils de Baar, President van Vestas Noord- & Midden-Europa: “Om de Duitse offshore windambities van 20 GW in 2030 te kunnen realiseren, zijn baanbrekende projecten en technologie nodig, zoals de V236-15.0 MW turbine. Vestas streeft er via onze regionale opzet voortdurend naar om nauwere relaties op te bouwen met onze klanten zoals EnBW en de juiste oplossingen te bieden waarmee zij de ambitieuze projecten kunnen realiseren die nodig zijn om de offshore winddoelstellingen te halen.”

De turbines zullen naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 worden geïnstalleerd, en de volledige ingebruikname van het park is voorzien voor het vierde kwartaal van datzelfde jaar. De order is nog voorwaardelijk. De definitieve investeringsbeslissing is gepland voor 2023. Volgens EnBW zullen de partijen in de komende maanden de laatste hand leggen aan de contractuele overeenkomsten en naar verwachting het contract tegen het einde van het jaar tekenen. Bron: EnBW & Vestas

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.