Europese Green Deal: Europa klimaatneutraal in 2050

| 12 december 2019

Op woensdag 11 december presenteerden Eurocommissaris Frans Timmermans en Europese Commissie voorzitter Ursula von der Leyen de Europese Green Deal aan het Europees Parlement. De Green Deal is een voorstel voor een Europese klimaatovereenkomst dat van Europa het eerste klimaatneutrale continent wil maken.

Het doel van de Green Deal is dat de Europese Unie voor 2050 niet meer bijdraagt aan de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Tegen die tijd moet alle uitstoot gecompenseerd worden. Als tussentijdse doel wordt gewerkt naar minimaal 50% CO2-reductie in 2030 ten opzichte van 1990.

Er zijn verschillende maatregelen aangekondigd. Zo moet er een einde komen aan de subsidie voor fossiele brandstoffen. Via een ‘Just transition fund’ worden de kosten van de energietransitie naar duurzame energiebronnen gecompenseerd. De energiesector moet groener worden. Daarvoor kan windenergie op zee een grote rol spelen. Daarnaast moet driekwart van het transport van goederen over de weg moet naar spoor en waterwegen verplaatst worden om zo de uitstoot van het vervoer te reduceren. Lees hier de reactie van het KNVR.

De Green Deal is door de Europese Commissie opgesteld. Frans Timmermans is als eerste vicevoorzitter verantwoordelijk voor de Green Deal. Hij staat aan het hoofd van een team van vijf andere commissarissen die ieders verantwoordelijk zijn voor een gebied waar de Green Deal invloed op heeft; Gezondheid en voedselveiligheid, Landbouw, Vervoer, Energie en Milieu, oceanen en visserij. De lidstaten moeten nog instemmen op het voorstel. Om het 2050 bindend te maken voor alle EU-lidstaten zal Von der Leyen een nieuwe wet voorstellen. Hierover zal in maart 2020 door de regeringsleiders en het Europese Parlement worden gestemd.

 

 

 

Tags: , ,

Category: Groene energie, Klimaatverandering, Overheid, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.