EWT levert windturbines om onderzoekscentra op Antarctica van stroom te voorzien

| 12 april 2023
EWT mag drie windturbines leveren aan Antarctica New Zealand. De turbines gaan twee onderzoekscentra op Ross Island, Antarctica van stroom voorzien. Zij vervangen de drie bestaande windturbines.
EWT levert windturbines om onderzoekscentra op Antarctica van stroom te voorzien

Bestaande windturbines op Crater Hill © Antarctica Nieuw Zeeland

De Nederlandse windturbinefabrikant levert en installeert 3 turbines van het type DW54X-1MW, met 40m ashoogte.

Op Ross Island bevinden zich twee Antarctische onderzoeksstations: Scott Base van Nieuw-Zeeland en McMurdo Station van de Verenigde Staten, slechts enkele mijlen van elkaar verwijderd. De windturbines worden geïnstalleerd op Crater Hill, ongeveer halverwege deze twee stations, en worden aangesloten op een microgrid dat beide stations van elektriciteit voorziet.

Onderdeel van upgradeprogramma

De windturbines maken deel uit van een uitgebreid upgradeprogramma, waaronder de vervanging van drie bestaande 300 kW-turbines, de vervanging van het bestaande vliegwielopslagsysteem door een groot Battery Energy Storage System (BESS), de upgrade van het hoogspanningsnetwerk en de vervanging van de huidige dieselgeneratoren op Scott Base. Volgens Antarctica Nieuw Zeeland’s Chief Executive Sarah Williamson zal een nieuwe turbine bijna evenveel stroom opwekken als de drie huidige turbines samen. De drie windturbines, amen met een batterijopslagsysteem, voorzien jaarlijks naar verwachting voor meer dan 90% in de stroomvraag van de nieuwe Scott Base.

Hogere energieopbrengst

De klimaatomstandigheden op Ross Island zijn zeer uitdagend. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur op de locatie is -19,5°C, de koudste geregistreerde temperatuur is -58,8°C en de warmste +4,5°C, waardoor Antarctica kouder is dan Alaska. De turbines van EWT blijven werken tot -40°C zonder enige beperking. De windomstandigheden op Crater Hill zijn zeer sterk, de locatie is ingedeeld in windklasse IA, met een hoge luchtdichtheid. Door het energiesysteem op het eiland te verbeteren, zal Antarctica Nieuw-Zeeland meer kunnen profiteren van deze windomstandigheden en het percentage hernieuwbare energie in hun totale (en groeiende) energiebehoefte aanzienlijk kunnen verhogen.

Installatie in 2024/2026

Ross Island is alleen bereikbaar tijdens het zomerseizoen, dat loopt van november tot maart. Dit zorgt voor enkele logistieke uitdagingen voor mensen en goederen die van en naar het eiland moeten worden vervoerd. Een gecharterd schip zal de turbines naar Ross Island vervoeren en aankomen in februari/maart 2024, waar de windturbines zullen worden opgeslagen op een opslagplaats niet ver van de locatie. De eerste windturbine zal in november/december 2024 worden geïnstalleerd, de andere twee ongeveer een jaar later in januari/februari 2026. Er zullen speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de windturbines in de extreme weersomstandigheden goed worden opgeslagen.

De EWT-windturbines zullen deel uitmaken van een groot herontwikkelingsprogramma van Scott Base. Alle bestaande faciliteiten zullen worden vervangen door nieuwe, die alle in Nieuw-Zeeland worden voorgebouwd en naar Ross Island worden vervoerd en daar worden geïnstalleerd. Aangezien het niet mogelijk zal zijn om ter plaatse beton voor de funderingen te storten, zullen de funderingen voor de windturbines worden voorgebouwd als zogenaamde spiderframe funderingen, een combinatie van een grote staalconstructie en voorgestorte betonblokken. De funderingen zullen naar het eiland worden verscheept en ter plaatse worden geassembleerd.

Antarctica Nieuw-Zeeland is de overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de activiteiten van Nieuw-Zeeland op Antarctica ter ondersteuning van toonaangevende wetenschap en milieubescherming. Bron: EWT

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windenergie

Reacties zijn gesloten.