Frankrijk lanceert twee nieuwe offshore windenergie tenders

| 12 december 2022

frankrijk-lanceert-twee-nieuwe-offshore-windenergie-tendersKort na de inbedrijfstelling van het eerste Franse offshore windpark, St. Nazaire met 480 MW, lanceert Frankrijk nieuwe tenders voor twee offshore windparken met vaste fundamenten en een gemeenschappelijk vermogen van 2,5 GW.

Het zeegebied van het eerste windpark ligt 35 km uit de kust van het Oléron eiland aan de Franse westkust met een geraamd vermogen van 1,0 GW. De keuze van deze locatie is mede gebaseerd op een openbare consultatie van meer dan 15 000 mensen. De locatie van de tweede windpark ligt in het Engelse Kanaal ca. 38 km ten noordoosten van de kustplaats Barfleur in het noorden van Normandië met een geraamd vermogen van 1,5 GW. In de buurt van dit zeegebied loopt al op dit moment een tender met 1,0 GW vermogen.

Ontwikkelaars kunnen tot 23 december 2022 initiële projectvoorstellen indienen. Vervolgens bestaat gedurende 3 maanden de gelegenheid dat ontwikkelaars met de tenderautoriteit van de overheid in discussie gaan over hun projectvoorstellen. Vanaf februari 2022 is het mogelijk definitieve projectvoorstellen in te dienen. Eind 2023 of begin 2024 zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

Versnelling offshore wind

Frankrijk wil de ontwikkeling van offshore windenergie versnellen. Om dit te bereiken heeft de Franse overheid al eerder dit jaar met de offshore sector van de Franse windenergie industrie afgesproken dat Frankrijk in 2035 over 18 GW en in 2040 over 40 GW offshore windenergie zal moeten beschikken.

In het kader van deze doelstelling zal Frankrijk vanaf 2025 elk jaar tenders voor offshore windenergie uitschrijven voor 2,0 GW nieuw vermogen. Op dit moment is dit maar 1,0 GW per jaar. Dit betekent dat in 2030 via tenders in totaal voor 20 GW windenergievermogen projectrechten verstrekt zijn. Daarvan zou 18 GW vermogen in 2035 operationeel kunnen zijn. Tot nu toe heeft Frankrijk via tenders voor 5,2 GW vermogen projectrechten verstrekt,

750 MW daarvan voor projecten met drijvende fundamenten. Door de nieuwe doelstellingen voor offshore windenergie moeten ook de actuele bestemmingsplannen voor de maritieme ruimte worden herzien.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.