GE’s eerste Haliade-X windturbine op zee produceert stroom

| 12 oktober 2023

Deze week bereikte het offshore windpark Dogger Bank uit de Britse kust een mijlpaal met de productie van de eerst stroom. Voor General Electric betekende dit ook een mijlpaal. Het is namelijk de allereerste Haliade-X offshore windturbine die op zee geïnstalleerd werd, die stroom begon te produceren.

© Dogger Bank Wind Farm

De turbine was een van de eerste windturbinegeneratoren van de volgende generatie (13 MW+) die op zee operationeel werd en de grootste die ooit in Europese wateren is geïnstalleerd.

De 13 MW Haliade-X turbine was de eerste van 277 turbines die geïnstalleerd zullen worden in het 3,6 GW Dogger Bank Windpark dat na voltooiing het grootste ter wereld zal zijn. Het Dogger Bank windpark, dat in drie fasen wordt gebouwd – Dogger Bank A, B en C – zal gebruik maken van een mix van 13 en 14 MW Haliade-X turbines om het equivalent van 6 miljoen Britse huishoudens of ongeveer 5% van de Britse elektriciteitsvraag van stroom te voorzien.

Toen de Haliade-X in 2018 werd geïntroduceerd, was het de eerste 12MW + offshore windturbine in de industrie. Hij werd ontworpen als onderdeel van een platform dat het mogelijk maakte om te evolueren om te voldoen aan de behoefte van de industrie aan efficiëntere turbines die meer vermogen kunnen produceren met dezelfde hoeveelheid wind.

Bij de ontwikkeling van de Haliade-X heeft GE Vernova’s Offshore Wind business vertrouwd op een samenwerking binnen het GE portfolio, door gebruik te maken van de kennis van GE Onshore Wind, LM Wind Power, GE Power, GE Aviation, GE Digital en het Global Research Center van het bedrijf.

Een prototype van de Haliade-X draait al meer dan drie jaar op land op de Tweede Maasvlakte, Rotterdam in Nederland. De Haliade-X kreeg een onafhankelijke certificering van DNV om tot 14,7 MW te werken als resultaat van uitgebreide tests die op het prototype werden uitgevoerd.

Naast het leveren van stroom aan het historische Dogger Bank Wind Park, zal de Haliade-X ook worden gebruikt als onderdeel van het 800 MW Vineyard Wind project  en het Ocean Wind I project in de VS.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.