Grootste stand-alone batterijopslagsysteem van Nederland voor hernieuwbare energie moet bijdragen aan netstabiliteit

| 12 juni 2024

Dispatch, een Nederlandse batterij ontwikkelaar, gaat in het havengebied van Dordrecht het grootste stand-alone batterijopslagsysteem (BESS) van Nederland bouwen. De BESS wordt ingezet voor netstabilisatie en gebruikt daarvoor energie uit hernieuwbare bronnen.

Schets van batterijopslagsysteem

De batterij bestaat uit bestaande uit 144 Fluence cubes en heeft een capaciteit van 45 MW/90 MWh. Dit is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 21.500 huishoudens per dag. De batterij wordt de komende maanden gebouwd op een terrein van 6000 m². Equans Nederland draagt zorg voor de engineering en constructie van de BESS.

Batterijopslag als motor van de energietransitie

Eneco gaat de batterij langjarig inzetten voor het managen van verschillen in vraag en aanbod op de energiemarkten. De batterij moet bijdragen aan het verbeteren van de balans van het elektriciteitsnet, vermindering van de kans op stroomstoringen en efficiënter gebruik van de energie die wordt opgewekt door wind en zon. Eneco gaat de batterij aansturen om de balans te handhaven zonder de lokale congestie te vergroten.

Dispatch realiseert de BESS in samenwerking met het infrastructuur fonds EPICo², Macquarie Capital, en kredietverstrekker ABN Amro. Dit project is het eerste van vele in een strategische alliantie tussen Dispatch en Macquarie Capital met als doel om in de komende zeven jaar tot 3 GWh aan BESS-projecten te ontwikkelen in Nederland, België en Duitsland. Bron: Eneco/Dispatch

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Energieopslag, Windenergie

Reacties zijn gesloten.