Haliade-X 12 MW prototype ontvangt volledig typecertificaat

| 12 november 2020

Haliade-X 12 MW prototype in Rotterdam © GE

GE Renewable Energy heeft vorige week een volledig typecertificaat ontvangen van certificeringsbureau DNV GL voor het Haliade-X 12 MW-prototype. Daarmee is onafhankelijk aangetoond dat het huidige grootste offshore windturbinemodel veilig, betrouwbaar en volgens ontwerpspecificaties zal werken. De typecertificering van het tot 13 MW vermogen geoptimaliseerde prototype volgt naar verwachting in de eerste helft van 2021.

Eerder dit jaar, in juni, ontving GE al de voorlopige typecertificering voor de Haliade-X 12 MW. Het proces van certificering van de Haliade-X omvatte een reeks tests op een 12 MW prototype dat in oktober 2019 op het terrein van Sif in Rotterdam Maasvlakte 2 is geplaats, en tests van de 107 meter lange wieken van de turbine bij de Britse Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult in Blyth en het Massachusetts Wind Technology Testing Center in Boston. De 107 meter lange bladen verkregen vorige week componentencertificering van TÜV Nord.

De Haliade-X 12 MW offshore-windturbine kan tot 67 GWh bruto jaarlijkse energieproductie genereren, op basis van windcondities op een typisch Duitse Noordzee-site. Met de typecertificering in plaats is een belangrijke mijlpaal behaald. Het stelt klanten in staat te financiering te krijgen bij de aankoop van de turbines.

De Haliade-X-technologie is al geselecteerd als de gewenste windturbine voor de 120 MW Skipjack- en 1.100 MW Ocean Wind-projecten in de VS.

Haliade-X van 13 MW
GE kondigde onlangs aan dat het prototype in Rotterdam Maasvlakte 2 is geoptimaliseerd tot een vermogen van 13 MW. De testen hiervoor lopen nog. In oktober dit jaar vestigde het prototype al een record door in één dag 312 MWh continu vermogen te genereren.

GE verwacht in de eerste helft van 2021 ook een typecertificaat te behalen voor de 13 MW variant. De Haliade-X 13 MW offshore windturbine zal worden gebruikt in de eerste twee fasen van het Britse Doggersbank-windpark. In totaal zullen vanaf 2023 190 eenheden worden geïnstalleerd.

 

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.