MHI Vestas installeert grootste turbine voor drijvend windproject

| 12 november 2020

© MHI Vestas

MHI Vestas heeft gisteren, 11 november 2020, de eerste V164 9,5 MW-turbine geïnstalleerd op een drijvende fundering bij Sif op Maasvlakte 2. Het is hiermee de grootste en krachtigste offshore turbine die wordt gebruikt bij een drijvend windproject.

De turbine maakt onderdeel uit van het drijvende offshore windpark Kincardine in Schotse wateren. Het is de eerste van in totaal 5 V164-9.5 MW turbines die op een drijvend platform komen te staan. De fundering is ontworpen door Principle Power en vervaardigd door Navantia en Windar in Spanje. De turbines worden opgebouwd op de Maasvlakte. De eerste fundering kwam medio oktober aan. Boskalis was verantwoordelijk voor het transport, hierbij gebruik makend van het heavy load schip ‘Fjord’.

Boskalis is tevens verantwoordelijk voor het transport en de installatie van de turbines. De units worden ongeveer 15 km uit de kust, ten zuiden van Aberdeen geïnstalleerd, op waterdiepten van 60 tot 80 meter. Deze eerste 9,5 MW-unit zal naar verwachting in december 2020 op de projectlocatie worden verankerd.

Kincardine, ontwikkeld door Cobra Group, wordt op basis van nominale capaciteit het grootste drijvende windpark ter wereld. Naast de vijf turbines van 9,5 MW omvat het project ook een V80-2.0 MW-turbine. Deze laatste is in 2018 geplaatst. Hiermee komt het totale vermogen voor het windpark op bijna 50 MW.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Offshore windparken, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.