N-Sea en Prysmian gaan TenneT’s offshore grid in Duitsland en Nederland onderhouden

| 12 juli 2023

N-Sea, een Nederlandse leverancier van geïntegreerde subsea oplossingen, en Prysmian Group, een leverancier van oplossingen voor energie- en telecomkabelsystemen, hebben een Service Level Agreement (SLA) gesloten met TenneT voor het onderhoud en de service van TenneT-kabelsystemen in de Duitse en Nederlandse Noordzee.

De samenwerkingsovereenkomst tussen de bedrijven contract heeft een looptijd van drie jaar, met een optie voor een bijkomende verlenging.

Samenwerking van twee kabelexperts

Concreet voorziet het contract in de monitoring, het regelmatige onderhoud en, indien nodig, het herstel van de offshore kabels die TenneT beheert. Prysmian, dat in deze overeenkomst optreedt als hoofdaannemer in samenwerking met N-SEA, zal verantwoordelijk zijn voor het dekken van de mogelijke werkgebieden in de offshore en nearshore gebieden van de Duitse en Nederlandse Noordzee, door gebruik te maken van de modernste middelen.

Beide bedrijven kunnen putten uit jarenlange ervaring en een groot portfolio van verschillende kabelleg- en reparatie-eenheden, zodat ze flexibel en snel kunnen reageren in het geval van bijvoorbeeld een incident. In de samenwerkingsovereenkomst zijn vaste garantietermijnen vastgelegd waarbinnen eventuele onderhouds-, service- of reparatiewerkzaamheden aan de kabelsystemen moeten worden uitgevoerd en afgerond.

Lange termijn betrouwbaarheid

Tim Meyerjürgens, COO van TenneT: “Offshore windenergie is een belangrijke hefboom voor het slagen van de energietransitie. Als grootste investeerder en exploitant van netaansluitingen op zee zijn we ons bij TenneT bewust van onze verantwoordelijke rol. Daarom investeren we niet alleen in de dringend noodzakelijke offshore uitbreiding, maar ook in de lange termijn betrouwbaarheid van onze kabelverbindingen op zee. We zijn blij dat we in Prysmian en N-Sea ervaren partners aan onze zijde hebben voor deze taak.”

“We zijn verheugd dat we TenneT kunnen voorzien van onze uitgebreide en effectieve asset management diensten voor onderzeese kabels, die bijdragen aan de stabiliteit van de duurzame energievoorziening van Duitse en Nederlandse huishoudens. Deze overeenkomst is een verdere stap in onze langdurige vertrouwensrelatie met TenneT en bevestigt dat Prysmian een betrouwbare partner is voor een stabiele elektriciteitsvoorziening”, aldus Hakan Ozmen, EVP Projects BU, Prysmian Group.

“N-Sea waardeert het vertrouwen van TenneT en Prysmian om een dergelijke strategische en belangrijke opdracht voor het onderhoud van onderzeese kabels toegewezen te krijgen. N-Sea heeft een uniek en toegewijd onderzees kabelreparatie- en onderhoudsteam opgebouwd met de bijbehorende staat van dienst en gespecialiseerde apparatuur om flexibele en snelle maatregelen te garanderen in geval van bijvoorbeeld een mogelijk incident. Deze overeenkomst past perfect in onze langetermijnmissie en -visie van N-Sea om toonaangevend te zijn in het beheer van onderzeese activa. N-Sea kijkt uit naar een goede samenwerking met TenneT en zal de overeenkomst op een veilige (zero harm) en efficiënte manier uitvoeren”, aldus Jack Wattel, directeur Subsea Cables N-Sea.

Grootste offshore investeerder in offshore netaansluitingen

TenneT is ’s werelds grootste investeerder en exploitant van netaansluitingen voor offshore windenergie uit de Noordzee. Samen transporteren de netaansluitingen en interconnectoren van TenneT ongeveer 14,4 gigawatt (GW) elektriciteit. In cijfers betekent dit dat meer dan 18 miljoen huishoudens in Europa kunnen worden voorzien van schone energie uit de Noordzee. Tot 2031 realiseert TenneT nog eens 22 offshore netaansluitingen met een totale capaciteit van 34,5 gigawatt in de Noordzee regio: tien in Duitsland en twaalf in Nederland. Bron: TenneT

Tags: , , , , , ,

Category: Netaansluiting, Windenergie

Reacties zijn gesloten.