Nieuw bedrijf Continuum introduceert volledige recycling van windturbinebladen in Europa

| 12 januari 2023

© Continuum

Er wordt de laatste tijd veel gesproken over de uitdaging bij het recyclen van de bladen van windturbines. Continuum, een nieuwe speler op de markt, beweert nu alle bladen volledig te kunnen recyclen. Het bedrijf wil hiervoor in heel Europa recyclingfabrieken op industriële schaal bouwen.

Er worden ondertussen al veel initiatieven genomen en ambities uitgesproken om windturbinebladen zo goed mogelijk te recyclen. Continuum, met hoofdkantoor in Denemarken, zegt nu een volledig duurzame techniek met ultra-lage koolstofvoetafdruk te hebben ontwikkeld die volledige recycling van de bladen mogelijk maakt.

Het bedrijf wil een revolutionaire end-to-end service op industriële schaal op de Europese markt leveren die ervoor zorgt dat windturbinebladen aan het eind van hun levensduur nooit afgedankt worden op stortplaatsen of verwerkt worden in oplossingen waarbij veel CO2-uitstoot vrijkomt, zoals verbranding en verwerking in cementfabrieken.

Wanneer het einde van hun eerste leven is bereikt, recycleert Continuum ze naar zeggen eenvoudig, logisch en efficiënt tot revolutionaire nieuwe, hoogwaardige composietpanelen voor de bouw en aanverwante industrieën via hun mechanische composiet recycling technologie op verschillende locaties in Europa.

Elke fabriek in Europa zal de capaciteit hebben om tegen 2024/25 minimaal 36.000 ton turbinebladen per jaar te recyclen en het hoogwaardige, oneindig recycleerbare product terug te brengen in de circulaire economie, zo meldt het bedrijf.

Gepatenteerde technologie

De technologie is bewezen, gepatenteerd en klaar voor gebruik. Reinhard Kessing, medeoprichter en CTO van Continuum Group ApS heeft meer dan 20 jaar aan onderzoek en ontwikkeling op dit gebied gedaan. Hij heeft de terugwinning van grondstoffen uit windbladen en andere composietproducten en de omzetting van deze materialen in nieuwe, hoogwaardige paneelproducten geperfectioneerd.

Door samen te werken met partners dekt de kosteneffectieve oplossing van Continuum de end-to-end logistiek en processen. Dit gaat van het inzamelen van de afgedankte bladen tot het terugwinnen van de zuivere, schone grondstoffen en vervolgens de herverwerking van al deze materialen tot hoogwaardige, zeer goed presterende, oneindig recycleerbare composietpanelen voor de bouwindustrie of de productie van vele dagelijkse producten zoals gevels, industriële deuren en keukenbladen. De panelen bestaan voor 92% uit gerecycled bladmateriaal. Continuum beweert hierbij dat deze veel beter presteren dan concurrerende producten.

Eerste fabrieken eind 2024 in gebruik

Dankzij investeringen van Climentum Capital en een subsidie van het Britse ‘Offshore Wind Growth Partnership’ is Continuum van plan de eerste van zes fabrieken in Esbjerg eind 2024 operationeel te laten zijn en vlak daarna een tweede fabriek in het Verenigd Koninkrijk te bouwen. Daarna willen ze er nog vier bouwen in Frankrijk, Duitsland, Spanje en Turkije tegen 2030.

Continuum zegt daarbij hun fabrieken zo te ontwerpen dat ze volledig worden aangedreven door 100% groene energie en dat ze geen koolstof uitstoten.  Bron: Continuum

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.