Nordex Group installeert eerste turbines op zelfontwikkelde 168 meter hybride torens

| 12 december 2023

De Nordex Group installeert momenteel de eerste N163/5.X turbines in het Karahka windpark in de Finse regio Noord Ostrobothnia. Uniek aan dit project is dat het gebruik maakt van de eerste door Nordex zelf ontwikkelde hybride toren van beton en staal met een ashoogte van 168 meter.

© Nordex Group

Nordex doet dit in opdracht van een consortium bestaande uit de Finse energieleverancier Helen Ltd en het Ålandsbanken Wind Power Fund. Nordex ontving in 2022 de order voor 25 N163/5.X windturbines met een totale capaciteit van 147,5 MW. Om de barre winterse weersomstandigheden op de locatie te weerstaan, worden de windturbines geleverd in de versie voor koude klimaten en uitgerust met het Advanced Anti-Icing-System om ijsvorming op de rotorbladen te voorkomen.

Hybride toren

Nordex levert voor deze windturbines een hybride toren met een ashoogte van 168 meter, de hoogste die de Nordex Group tot nu toe heeft geïnstalleerd.

De hybride toren bestaat uit convexe betonnen segmenten van maximaal 20 meter lang, die ter plaatse worden geassembleerd en geschoord voordat de stalen secties, gondel en rotor erop worden geïnstalleerd. Lujabetoni Oy produceert sinds de zomer van 2023 lokaal de betonnen elementen van de windturbinetorens.

De hybride toren is ontwikkeld op basis van de uitgebreide expertise die de Groep heeft opgedaan bij het ontwerpen en produceren van betonnen masten in Brazilië, Zuid-Afrika en Mexico. Meer dan 2.500 units zijn al succesvol in gebruik.

Door gebruik te maken van zijn beproefde hybride torentechnologie zal de Nordex Group in de komende jaren ook hogere ashoogtes kunnen realiseren. In 2024 is de eerste installatie van een hybride toren van 179 meter, gebaseerd op dezelfde technologie, gepland in Duitsland. Bron: Nordex

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.