Noorwegen opent op 1 januari 2021 twee gebieden voor offshore wind

| 12 juni 2020

© NVE

De Noorse overheid kondigde vandaag twee gebieden aan op zee voor de ontwikkeling van duurzame energie. De gebieden bieden de mogelijkheid voor windparken met een gezamenlijk vermogen van ongeveer 4,5 GW. De twee windgebieden openen 1 januari 2021.

Het nieuws werd aangekondigd door de Tina Bru, Noorse minister van Petroleum en Energie, tijdens een boottocht naar Utsira en het drijvende Hywind testproject. Volgens Bru biedt offshore wind kansen voor Noorse bedrijven. Als de kosten hiervoor blijven dalen kan dit ook een concurrerende energiebron worden in Noorwegen. Om de ontwikkeling te faciliteren moeten op korte termijn gebieden hiervoor aangewezen worden. Een voorstel voor het openen van ontwikkelgebieden en een ontwerpbesluit lag in 2019 publiekelijk ter inzage.

De twee gebieden die per 1 januari openen zijn ‘Utsira Nord’ en ‘Sørlige Nordsjø II’. Utsira Nord is gelegen ten westen van Haugesund. Dit gebied van circa 1.010 km2 is met name geschikt voor drijvende (test en grootschalige windprojecten. Sørlige Nordsjø II ligt op de grens van het Deense gedeelte van de Noordzee. Het gebied heeft een omvang van 2.591 km2 en is door de waterdiepte naast drijvende windpark ook geschikt voor vaste windturbines.

In deze gebieden kan in totaal voor 4,5 GW aan windenergie ontwikkeld worden. Volgens de minister blijft er zo ook ruimte over voor andere activiteiten en natuurbeheer. De Noorse koning heeft ook bij koninklijk besluit een verordening aangenomen die de wet op de oceaanenergie aanvult en het vergunningsproces verduidelijkt.

Tags: , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.