Offshore windenergie goedkoper door nieuwe fundering
Seatower (een bedrijf uit Noorwegen) heeft een constructie van staal en betonnen fundering voor offshore windparken ontwikkeld. Het voordeel is dat deze volgens de Noren goedkoop en simpel is. Het ontwerp komt voort uit de ervaringen in de offshore olie- en gasindustrie. De fundering (deze staat onder zeewater) bestaat uit een hollen betonnen voet & een stalen opbouw voor de pyloon en turbine.
Een sleepboot brengt deze kolos naar de bestemming en de constructie wordt vervolgens met zeewater gevuld en zinkt rechtop naar de zeebodem. De voet graaft zich dan in m.b.v. stalen platen. Een betonlaag zorgt voor stevige fixatie. “De verwachte kostenbesparing bij een groot project van 80 tot 90 stuks is ongeveer 25 procent, en levert makkelijk 500 banen op”, zegt Niels Brix, hoofd communicatie bij Seatower.
In de commerciële fase wil het bedrijf de fabricage van de betonnen delen uitbesteden aan lokale partijen en verwacht enkele honderden fundamenten per jaar te kunnen leveren.
De werkwijze is niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker. “We heien niet, maken geen onderzees lawaai en veroorzaken geen trillingen.” Heiwerkzaamheden in de Noordzee zijn aan strenge milieuregels gebonden, om het zeeleven niet te verstoren.
De vuurdoop volgt in een demonstratieproject in het Kanaal voor de kust van Normandië. Dit is de laatste fase voordat de Cranefree Gravity foundation definitief op de markt komt. Begin 2015 begint zo’n 13 kilometer uit de kust de bouw van het zeewindpark Fécamp. Het park is een initiatief van het Franse EDF Energies Nouvelles, Dong Energy en WPD Offshore. Het bedrijf levert één fundering om te laten zien dat het principe werkt. Wellicht kan dit voor de Nederlandse offshore windparken in de toekomst ook interessant zijn.
Bron: Duurzaam bedrijfsleven
Category: Offshore Windparken, Windenergie, Windmolens, Windparken, Windturbines