Ørsted en Van Oord plaatsen innovatieve handzame oesterconstructies in offshore windpark Borssele 1&2

| 12 januari 2024

Ørsted en Van Oord gaan via het initiatief Ocean Health Europese platte oesters herintroduceren in het het offshore windpark Borssele 1&2. Dit doen zij met innovatieve handzame oesterconstructies die slechts met een klein vaartuig kunnen worden geplaatst.

Bron: Ørsted

Met deze nieuwe installatiemethode kunnen oesters betaalbaar en gemakkelijk geïnstalleerd worden en zich voortplanten. Deze handzame oesterconstructies zijn ontworpen en getest door Van Oord en de Technische Universiteit Delft, en geschikt voor grootschalige toepassing.

‘We willen dat de overgang naar duurzame energie ook op lange termijn waarde creëert voor mens en natuur, met een positief effect op het klimaat en de biodiversiteit. Daarvoor werken we samen met experts zoals Van Oord, om samen schaalbare herstelmaatregelen te ontwikkelen die ons helpen om een netto positieve impact op biodiversiteit te realiseren’, aldus Ruben Dijkstra – Managing Director Ørsted Benelux.

‘Van Oord is actief betrokken bij verschillende pilots om te onderzoeken wat de meest optimale manier is om platte oesterriffen in de Noordzee te herstellen als onderdeel van de Ocean Health missie. Met onze uitgebreide interne kennis van environmental -engineering zijn we continu op zoek naar manieren om grootschalige impact te creëren. We zijn erg blij dat we onze krachten kunnen bundelen met Ørsted om een volgende stap te zetten in onze gezamenlijke ambitie om de biodiversiteit te vergroten.’ – Karen Vennik, Directeur Offshore Energy

Ecosystemen in de zee

150 jaar geleden was ongeveer 20% van de bodem van de Nederlandse Noordzee bedekt met Europese platte oesters (Ostrea edulis). Oesterriffen leveren een reeks waardevolle ecosysteemdiensten, waaronder verbeterde waterkwaliteit door filtratie, verhoging van de biodiversiteit door het bieden van leefomgeving, voedsel en beschutting aan talloze vis- en schelpdiersoorten. In de 20e eeuw nam de oesterpopulatie snel af, voornamelijk door grootschalige visserij en infectie door de parasiet Bonamia ostreae. Overheden en natuurbeschermingsorganisaties hebben de Europese platte oester aangewezen als een belangrijke soort om het ecosysteem van de Noordzee te herstellen en versterken.

Innovatieve aanpak

Offshore windparken zorgen voor hard substraat en een ongestoorde zeebodem en zijn geschikte locaties om de platte oesterpopulatie in de Noordzee te herstellen. Offshore windparken liggen momenteel echter ver weg van de schaarse natuurlijke oesterriffen, waardoor er geen verbinding mee is. Om de ontwikkeling van oesterriffen op gang te brengen, moeten oesters dus proactief uitgezet worden.
Zowel Ørsted als Van Oord zijn al langere tijd bezig om de Europese platte oester in de Nederlandse Noordzee te herintroduceren. Vooralsnog vooral met oesterstructuren die met behulp van een kraan zijn geplaatst. Dit zijn structuren met volwassen oesters die zich kunnen voortplanten. Dit leidt tot vestiging van oesters en uiteindelijk rifvorming in de windparken.

Enkel klein vaartuig nodig voor plaatsing

Met de innovatieve handzame oesterconstructies is slechts een klein vaartuig nodig, zoals bijvoorbeeld een crew transfer vessel, om de constructies te plaatsen. Hierdoor kunnen de constructies eenvoudig meegenomen worden bij reguliere onderhoudswerkzaamheden en kunnen herstelwerkzaamheden op grotere schaal worden uitgevoerd. Deze nieuwe methode wordt vanaf 2024 bij het Borssele 1&2 windpark ingezet.

Tags: , , , , , ,

Category: Offshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.