OX2 verkoopt belang in drie offshore windprojecten in Finland aan Ingka Investments

| 12 mei 2023

Duurzaam energiebedrijf OX2 is met Ingka Investments overeengekomen een belang van 49% te verkopen in drie offshore windprojecten in Finland met een potentieel totaal geïnstalleerd vermogen van ongeveer 6.000 MW.

Het betreft de drie projecten Halla, Laine en Tyrsky gelegen in de Botnische Golf in de Finse Exclusieve Economische Zone. Met een gecombineerde potentiële capaciteit van ongeveer 6.000 MW kan de totale productie oplopen tot 29 TWh zodra deze operationeel is, wat overeenkomt met meer dan een derde van het elektriciteitsverbruik in Finland in 2022. Halla en Laine behoren tot de meest geavanceerde offshore windprojecten in Finland en hebben het potentieel om tegen het einde van dit decennium operationeel te worden.

De koper, Ingka Investments, is de investeringstak van de Ingka Groep. Vorig jaar verwierf Ingka Investments 49 procent van drie Zweedse offshore projecten van OX2 en eerder verkocht OX2 negen windparken op het land en één zonnepark aan Ingka Group. De transactie is in overeenstemming met de strategie van OX2 om het risico te spreiden en te profiteren van de waardecreatie in offshore windenergie tijdens de ontwikkelingsfasen.

De verkoop zal naar verwachting de netto-inkomsten en het bedrijfsresultaat van OX2 met respectievelijk 390 MSEK en 300 MSEK beïnvloeden (uitgaande van een wisselkoers van EUR/SEK 11.20). Na de voltooiing van de transactie zullen de ontwikkelingskosten voor de projecten worden verdeeld volgens het eigendomsrecht van de respectieve partijen. De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke registratievereisten voor concentraties en zal naar verwachting binnen twee maanden worden afgerond.

Tags: , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.