Rode obstakelverlichting bij Windpark Koningspleij alleen nog maar aan bij nadering luchtverkeer

| 12 maart 2024

Bij steeds meer windparken met rode obstakellichten branden deze alleen nog maar bij nadering van luchtverkeer. Dit is nu ook het geval bij Windpark Koningspleij in Arnhem.

Bij de vier windturbines van Windpark Koningspleij is het transpondersysteem van Lanthan Safe Sky (het zogenaamde Aircraft Detection Lighting System) geactiveerd, nadat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) deze heeft goedgekeurd.

Windturbines met een tiphoogte van meer dan 150 meter, zoals bij Windpark Koningspleij, moeten wettelijk voorzien worden van obstakelverlichting. Deze verlichting maakt de windturbines zichtbaar voor vliegverkeer. Door gebruik te maken van een detectiesysteem brandt de obstakelverlichting alleen maar wanneer een vliegtuig in de schemer of nacht in de buurt komt van de windturbine. De verlichting schakelt weer uit als er geen vliegtuig in de buurt van de windturbine vliegt. Hierdoor wordt de overlast van de rode verlichting voor de omwonenden van het windpark aanzienlijk verminderd.

Een goede samenwerking tussen de ILT en alle betrokken partijen en een testvlucht hebben geleid tot goedkeuring van het transpondersysteem.

Het transpondersysteem bij Windpark Koningspleij is mede mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Gelderland.

“We hebben de exploitanten van de Gelderse windparken actief geïnformeerd over de subsidie voor vliegtuigdetectie. Het transpondersysteem draagt bij aan het draagvlak bij windparken en we streven ernaar dat de overlast zoveel mogelijk wordt beperkt.” – Ans Mol, energiegedeputeerde van de provincie Gelderland

Windpark Koningspleij

Windpark Koningspleij bestaat in totaal uit vier windturbines op en nabij Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. De turbines zijn van het type Enercon E-115 EP3 met een tiphoogte van 177,5 m en een rotordiameter van 115.7 m. Samen kunnen ze jaarlijks  34,5 miljoen kWh energie opwekken. Dit is het equivalent van ruim 5 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Arnhem.

Het windpark is een initiatief van Rijn en IJssel Energiecoöperatie, Prowind en Pure Energie. Drie van de vier windturbines zijn in eigendom zijn van Rijn en IJssel Energiecoöperatie. Er zijn 575 mede-eigenaren die via Rijn en IJssel Energiecoöperatie participeren in het windpark. De vierde is van Pure Energie.

Tags: , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.