Rotorblad van 107m lengte gecertificeerd

| 12 november 2020

© LM Windpower

De producent van het 107 m lange rotorblad voor de General Electric Haliade-x offshore windturbine platform, LM Wind Power, heeft 10 november j.l. de componentcertificering ontvangen van TÜV Nord.

Voor de certificering stelde LM twee rotorbladen ter beschikking die in haar fabriek in Cherbourg, Frankrijk geproduceerd waren. Eén rotorblad werd getest in het WTTC (Wind Technology Testing Center) in Boston, VS. Het tweede rotorblad doorliep een uitgebreider testprogramma met statische- en moeheidstest in het ORE (Offshore Renewable Energy) Catapult testcentrum in Blyth, VK.

Nog nooit eerder werd een rotorblad met een lengte van 107 m gecertificeerd. De certificering was dan ook een operatie met vele nieuwe uitdagingen. Zo was het testcenter van ORE Catapult niet ingericht om een rotorblad van 107 m lengte op te nemen. Om de deuren te kunnen sluiten moest het rotorblad ingekort worden. Voor de statische test was een belasting nodig die 50% hoger was dan de hoogste belasting bij eerdere certificeringen.

Deze uitzonderlijke certificering kon slechts met succes gerealiseerd worden door de uitstekende samenwerking tussen alle betrokken organisaties: LM, GE Renewable Energy, de testcenters en TÜV Nord.

Haliade-X prototype in Rotterdam
Op de Maasvlakte in Rotterdam draait sinds eind 2019 een prototype van de Haliade-X. De prototype was vorige maand geüpgraded van 12 naar 13 MW output. Het heeft sindsdien al een record gebroken met 312 MWh productie in 24 uur.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windmolens

Reacties zijn gesloten.