Scholieren in Warffum leren spelenderwijs over de energietransitie

| 12 februari 2024

Leerlingen van Het Hogeland College in Warffum hebben vorige week maandag een masterclass energietransitie gekregen. Het initiatief komt vanuit coöperatie GOED GenZ, de eerste energiecoöperatie van, voor en door jongeren. Deze dag had als doel jongeren spelenderwijs kennis laten maken met duurzame energie en voor te bereiden op de toekomst.

130 havo 4 leerlingen van Het Hogeland College hebben tijdens deze ‘Gen Zessie’ kennis opgedaan over de herkomst en historie van energie. De dag was gericht op bewustwording, waarbij de leerlingen stil stonden bij hun eigen energiegebruik en grote thema’s als klimaat, maatschappij en politiek. “En dat zij samen eigenaar kunnen zijn van de energievoorziening van hun toekomst door middel van een energiecommunity zoals coöperatie GOED GenZ. We merken dat jongeren de energietransitie vaak een saai onderwerp vinden. Dit is super jammer, want het is leuk, interessant en erg belangrijk,” benoemt de 19-jarige Vincent, bestuurslid van de coöperatie.

Ook Arjen Nolles, wethouder energietransitie van gemeente Het Hogeland, was aanwezig. Hij ging direct na de masterclass met leerlingen in gesprek.

“Onze jongeren activeren om mee te doen aan deze belangrijke transitie en zich ook professioneel voor te bereiden om daar een bijdrage aan te leveren is belangrijk. Juist hier in Het Hogeland zijn veel kansen op gebied van groene energie. Kijk bijvoorbeeld naar de Eemshaven, een locatie die veel huishoudens in de omgeving kan gaan voorzien van duurzame energie en bovendien veel baankansen biedt.”

Start van een reeks gastlessen

Door middel van interactieve lesprogramma’s hoopt de coöperatie meer jongeren te enthousiasmeren voor duurzame energie en de maatschappelijke impact hiervan. De Gen Zessie in Warffum vormt de start van een reeks gastlessen die de jongerencoöperatie wil organiseren door heel Nederland, in samenwerking met Darel Education. De energietransitie masterclass, ontworpen door Darel Education, is een interactieve gastles. Hierin werken de leerlingen in kleine groepjes aan opdrachten waaronder een escape-room-achtige race tegen de klimaatklok die tikt…. Spelenderwijs leren over de energietransitie.

Jongeren ondervertegenwoordigd in de energietransitie

Coöperatie GOED GenZ werd eind 2023 in het leven geroepen als een eigen energiecoöperatie voor en door Generatie Z, in samenwerking met Coöperatie GOED. Kinderen en jongeren zijn nog zwaar ondervertegenwoordigd in de energietransitie. GOED GenZ zet zich in voor een actieve participatie van jongeren binnen de energietransitie. Leden van de coöperatie werken samen om zonne- en windenergie op te wekken op locaties die zij belangrijk vinden. De opbrengsten van deze duurzame opwekprojecten gaan naar maatschappelijke doelen zoals sport, cultuur of energiearmoede. Een uniek concept waarbij de jongeren zelf bepalen waar het geld terecht komt.  Bron: Coöperatie GOED

Tags: , , , , , , , , ,

Category: opleidingen, Windenergie

Reacties zijn gesloten.