Smulders, Equans en TenneT vieren first steel cut ceremonie voor topside Hollandse Kust (west Beta)

| 12 december 2022

© Smulders

Tijdens een first steel cut ceremonie bij Equans in Hoboken op vrijdag 9 december hebben de Equans – Iemants joint venture partners en TenneT officieel het startschot gegeven voor de staalfabricage van de Hollandse Kust (west Beta) topside.

In 2021, kende TenneT TSO B.V. het contract toe aan de join venture EquansIemants (dochteronderneming van Smulders) voor het offshore transformatorstation voor de windparkzone Hollandse Kust (west Beta). Na de toekenning van het contract, startte Equans – Iemants met de engineering voor de topside, jacket en piles.

De stukken die nu zijn gesneden, zijn de eerste bouwstenen voor de topside voor het offshore transformatorstation. De staalfabricage wordt nu voortgezet bij de Smulders’ faciliteiten in Arendonk, Balen en Hoboken. De montage van de topside gaat voorjaar 2023 van start op de Smulders’ vestigingen waarna de topside deck sections overgebracht zullen worden naar de site van Equans in Hoboken. Daar worden ze gemonteerd en vervolgens zullen alle hulpsystemen geïnstalleerd worden en wordt er gestart met de integratie van de medium- en hoogspanningsapparatuur. De integratie, bouw en het testen van alle LV, MV, HV en hulpsystemen zal plaatsvinden vanaf de tweede helft van 2023 tot begin 2025, waarna de topside offshore geïnstalleerd zal worden.

Jacket

De bouw van de jacket is ook gestart met de productie van de buizen en zal naar verwachting begin 2024 voltooid zijn op de Smulders’ sites. De offshore installatie staat gepland voor de eerste helft van 2024. Het transformatorstation voor Hollandse Kust (west Beta) zal volgens planning in het derde kwartaal van 2024 volledig offshore in gebruik genomen worden.

Derde contract

Eerder kreeg de joint venture al het contract toegewezen voor de Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) transformatorstations. Het Hollandse Kust (noord) platform is reeds op zee geïnstalleerd en wordt momenteel offshore in bedrijf gesteld. Het Hollandse Kust (west Alpha) platform wordt momenteel afgewerkt op de Equans werf in Hoboken, België.

Alle contracten omvatten de engineering, inkoop, bouw, offshore installatie, aansluiting en het testen van het offshore transformatorstation en zijn het resultaat van een Europese aanbesteding die TenneT in 2019 heeft uitgeschreven.

Smulders & Sif leveren jacket piles

Smulders gaat bovendien samen met Sif de vier Jacket Piles fabriceren voor het station Hollandse Kust West Beta. De Jacket Piles hebben een totaal gewicht van 900 ton en een lengte tot 79 meter. Bron: Smulders

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.