TenneT wil “windkabel” naar Denemarken

| 12 september 2008

Tijdens de opening van de 700 MW NorNed-kabel naar Noorwegen, gistren in de Eemshaven door Minister van der Hoeven, kondigde TenneT directeur Mel Kroon de studie naar een nieuwe kabelverbinding aan. Landelijke netbeheerders TenneT en Deense netbeheerder Energinet bekijken de haalbaarheid van een gelijkstroomverbinding tussen Denemarken en Nederland. 

Deze kabel – met als werktitel COBRA CABLE – kan een bijdrage leveren aan het vergroten van de leveringszekerheid en stabiliteit van beide elektriciteitsmarkten, die onderling zeer verschillend zijn. “Met sterke verbindingen tussen de verschillende Europese landen kan er aanzienlijk meer windenergie in de Europese elektriciteitssystemen worden opgenomen”, aldus Peter Jørgensen, adjunct-directeur voor elektriciteitssysteemontwikkeling bij Energinet.dk.

“In de komende vier jaar moet het aandeel van windenergie in het Deense elektriciteitssysteem met 40% toenemen, en ook in Nederland zijn er ambitieuze plannen om de rol van windenergie uit te breiden. We kunnen elektriciteit exporteren naar Nederland wanneer er in Denemarken veel windenergie wordt geproduceerd, en elektriciteit importeren vanuit Nederland wanneer hier weinig of geen wind is”. Lex Hartman, directeur Corporate Development bij TenneT TSO B.V., voegt hieraan toe:

‘”Het COBRA-project kan een belangrijke bijdrage leveren aan de talrijke Nederlandse plannen voor de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales en windparken op zee. Met een nieuwe interconnector kunnen we namelijk meer elektriciteit exporteren.” In de eerste helft van 2009 zullen de twee TSO’s naar verwachting een business case hebben opgesteld, waarin aandacht zal worden besteed aan de maatschappelijke en economische voordelen van de kabel, de transportcapaciteit, de benodigde investeringen en de datum van in bedrijf name.

Nederland werkt momenteel ook aan de BritNed-kabel, een verbinding van 600 MW met het Verenigd Koninkrijk. Tennet Energie-info.

Category: Netaanpassing Subsidie

Reacties zijn gesloten.