Van Oord doet aandeel in Borssele III & IV van de hand

| 12 januari 2022

Bron: Blauwwind/Vestas

Maritieme aannemer Van Oord kondigde vandaag aan dat het zijn aandeel van 10% in het 731,5 MW Offshore Windpark Borssele III & IV heeft verkocht aan de in Hamburg gevestigde beheerder van duurzame energieactiva Luxcara. De verkoop en overdracht van Van Oord’s participatie in Blauwwind is eind december 2021 afgerond.

In 2016 kreeg het Blauwwind-consortium de concessie voor het ontwerp, de bouw, de exploitatie en het onderhoud van Borssele III & IV. Het project bestaat uit 77 MHI Vestas V164-9.5 MW windturbines van 9,5 MW. Het totaal geïnstalleerd vermogen van 731,5 MW is genoeg om het equivalent van zo’n 825.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Partners in het Blauwwind-consortium waren tot voor kort Partners Group (45%), Shell (20%), Eneco (10%), DGE (15%) en Van Oord (10%).

Van Oord was binnen het project verantwoordelijk voor de Balance of Plant werkzaamheden, bestaande uit het ontwerp, de engineering, de inkoop, de bouw en de installatie van de funderingen en de inter-array kabels.

De bouw startte in de tweede helft van 2019 en Van Oord voltooide de installatie van de 77 funderingen met in zes maanden, ondanks de COVID-19 pandemie. De installatie van de turbine werd voltooid in november 2020.

Deal in 2 maanden gesloten

Aangezien het windpark nu volledig operationeel is, heeft Van Oord ervoor gekozen om te desinvesteren om zo kapitaal te kunnen hergebruiken voor toekomstige projecten, zo meldt het bedrijf. Van Oord en Luxcara zijn een versneld transactieproces aangegaan, met grondige due diligence en onderhandelingen die binnen slechts twee maanden werden afgerond.

Luxcara’s portefeuille omvat zonne- en windenergiecentrales in heel Europa met een totale capaciteit van ongeveer 4 gigawatt en een investeringsvolume van ongeveer 4 miljard euro. Met deze nieuwe investering geeft Luxcara’s beleggers toegang tot een kasrendabel offshore windpark.

Eind 2021 werd bekend dat partner DGE zijn aandeel aan het Japanse E7P bedrijf INPEX verkoopt. De overeenkomst is nog afhankelijk van de vervulling van de opschortende voorwaarden bepaald in de aandelenoverdrachtsovereenkomst, waaronder goedkeuringen door de Nederlandse en andere autoriteiten. Bron: Van Oord/Luxcara

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.