Van Oord maakt hefschip Svanen gereed voor installatie van volgende generatie monopiles

| 12 december 2023

Van Oord gaat zijn hefschip Svanen gereed maken voor de installatie van de volgende generatie monopile-fundaties voor offshore windprojecten. De grote upgrade omvat onder meer een verlenging van de portaalkraan met 25 meter en een upgrade van de hijshaken.

Door de verlenging van de kraan – de meest opvallende aanpassing – behoort de Svanen straks tot de grootste hefschepen ter wereld. Het 1200 ton zware verlengstuk wordt gebouwd door Holland Shipyards en geïnstalleerd met behulp van een 200 meter hoge Mammoet-kraan. Naast de verlenging van de kraan omvat het project een upgrade van de hijshaken (waardoor het hijsvermogen van het schip toeneemt van 3000 naar 4500 ton) en een upgrade van de gripper om zwaardere lasten te kunnen hanteren. Verder wordt de constructie van het schip aangepast om het geschikt te maken voor de allernieuwste hamerafmetingen. De aanpassingen vinden plaats op verschillende locaties in Nederland, hoofdzakelijk in de regio Rotterdam. De vernieuwde Svanen zal in het derde kwartaal van 2024 operationeel zijn.

‘Door de wereldwijde vraag naar duurzame energie gaan de ontwikkelingen in de technologie voor windparken razendsnel en worden de turbines steeds groter. Met de upgrade van de Svanen anticiperen we op deze schaalvergroting en kunnen we onze leidende positie in de offshore windsector behouden.’ — Arnoud Kuis, Managing Director Offshore Wind

Eerste project

Het eerste project waar de Svanen wordt ingezet na de upgrade is offshore windpark Baltic Power in de Oostzee. Dit windpark krijgt de nieuwe generatie windturbines met een opwekkingscapaciteit van 15 MW. Dankzij de upgrade zal de Svanen in staat zijn de fundaties van deze nieuwe generatie windturbines te installeren. Naast de grote hijshoogte en het aanzienlijke hijsvermogen maakt ook de geringe diepgang de Svanen uitermate geschikt voor werkzaamheden in de Oostzee. Het schip heeft daar al een belangrijke rol gespeeld bij diverse projecten, zoals Kriegers Flak, Baltic 2, Arkona en Baltic Eagle.

Meerdere levens van de Svanen

De Svanen heeft een interessante geschiedenis. Hoewel het schip inmiddels een indrukwekkende staat van dienst heeft in de offshore windsector, was het oorspronkelijk ontworpen voor de bouw van bruggen. Vanwege de energietransitie kwam in 2005 de Nederlandse offshore windmarkt in een stroomversnelling en werd de Svanen omgebouwd voor de installatie van monopiles en transitiestukken. Sindsdien heeft het schip meer dan 700 monopiles en 223 transitiestukken geïnstalleerd, die ieder jaar groter en zwaarder worden. Om voorbereid te zijn op deze schaalvergroting heeft de Svanen ook in 2017 al een grote upgrade ondergaan, en nu dus opnieuw. Door een bestaand schip als de Svanen te upgraden en veel van de oorspronkelijke constructie en machines te hergebruiken, vermindert Van Oord de hoeveelheid afval en emissies, wat in lijn is met het duurzaamheidsprogramma. Bron: Van Oord

Tags: , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.