"Vergroenen" duwt energierekening omhoog

| 12 januari 2016

De belasting op gas stijgt 32%. De Vereniging Eigen Huis had juist berekend dat de energierekening dit jaar niet of nauwelijks stijgt omdat de prijzen voor 1 kilowattuur stroom en 1 kubieke meter gas al jaren dalen. Dat voordeel wordt volledig opgesoupeerd door de overheid die de belastingen en heffingen op het verwarmen en verlichten van huizen verhogen. 

Naast de BTW over de stroomprijs (5.5 cent per kWh en gas 0,28 cent) betaalt u ook de energiebelasting en opslag duurzame energie.Voor gas steeg de belasting dit jaar flink, met 32 procent. Dat is 7 cent per kuub extra. De prijs die de consument betaalt, komt daardoor op bijna 66 cent per kuub. Voor stroom ging de totale belasting bij wijze van uitzondering iets omlaag. De all-inprijs is nu 19 cent per kWh. Per saldo gaat de energierekening in nogal wat gevallen omhoog.

Net als bij benzine en diesel bestaat het merendeel van de energieprijs uit belastingen. Dat was weleens anders. Toen de energiebelasting in 1996 werd ingevoerd, betaalden alle Nederlandse huishoudens daarvoor samen 321 miljoen euro. In het jaar waarover de recentste cijfers bekend zijn, 2014, was dat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toegenomen tot ruim 2,7 miljard euro. Ruim acht keer zoveel.

Extra wrang is dat energieprijzen zonder al die belastingen de laatste jaren juist flink zijn gedaald. Leveranciers als Essent, Nuon en Eneco verdienen aan elke kWh elektriciteit die Nederlanders verbruiken ruim 10 procent minder dan medio 2014.‘Doordat landen groots inzetten op windenergie en meer mensen zonnepanelen op het dak hebben, wordt meer stroom opgewekt dan nodig is,’ zegt Paul van Selms (51), directeur van inkoopcollectief UnitedConsumers.com.

Wie denkt dat hij door al dat belastinggeld bijdraagt aan investeringen in duurzame energie komt bedrogen uit. De opslag duurzame energie gaat inderdaad naar windmolens, zonneparken en bio-energie. De heffing die het zwaarst telt – de 2,7 miljard euro energiebelasting – komt gewoon in de algemene pot terecht.

Lees meer

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.