Vernieuwde Windpark Slufterdam officieel geopend

| 12 februari 2019

Vanavond vond op de ringdijk van het slibdepot de Slufter, op de Maasvlakte, de openingsceremonie plaats van het recentelijk vernieuwde Windpark Slufterdam. Medio 2017 zijn energiebedrijven Eneco en Nuon/Vattenfall begonnen met het vervangen van de 17 oude windturbines door 14 nieuwe Vestas V112 windturbines. Met dit repowering project is de totale capaciteit van het windpark bijna verdubbeld.

Sinds 2002 zorgden 17 GE 1,5 MW windturbines voor een capaciteitsvermogen van 25,5 MW. Door deze 17 windturbines te vervangen door 14 windturbines met elk een vermogen van 3.6 MW is de totale capaciteit gestegen naar 50,4 MW, bijna een verdubbeling. Jaarlijks wekken deze 14 windmolens 180 GWh windstroom op, genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 60.000 huishoudens. Eneco heeft 8 van de 14 windturbines in eigendom. Royal Schiphol Group n.v. neemt de stroom af van een deel van de windturbines van Eneco. Voor het overige deel is Eneco in gesprek met lokale partijen. De overige 6 windturbines zijn in eigendom van Nuon/Vattenfall. Amsterdams vervoersmaatschappij GVB neemt stroom af van deze windturbines.

Door de unieke locatie van het park, op een dijk, nabij Rotterdam en nabij een broedgebied voor vogels, komen hier een diversiteit aan maatschappelijke en economische belangen samen. Zeven partijen hebben nauw samengewerkt aan het project om te zorgen voor draagvlak en natuurbescherming. Van natuurorganisaties (Stichting Het Zuid-Hollandse Landschap en Natuurmonumenten) tot het Havenbedrijf Rotterdam en van gemeenten (Westvoorne en Rotterdam) tot twee concurrerende energiebedrijven (Eneco en Nuon/Vattenfall).

Om draagvlak te vergroten is er het Leefbaarheidsfonds opgezet, waarmee verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties financieel ondersteund worden in het verduurzamen. Daarnaast wordt er door de betrokken partijen een Natuurfonds in het leven geroepen waarmee geïnvesteerd wordt in de kustnatuur die  kenmerkend is voor het gebied.

Cees de Haan, directeur Eneco Solar en Wind: ‘Om Nederland duurzamer te maken zullen er de komende jaren windparken bijgebouwd moeten worden. Dat kan alleen als daar ook draagvlak voor is. De enige juiste aanpak is samen aan duurzame energie werken met oog voor ieders belangen en het maatschappelijk belang. In het geval van windpark Slufterdam is dit allemaal prachtig bij elkaar gekomen, resulterend in zeer modern windpark dat jaarlijks een zeer groot volume duurzame energie produceert’

Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland: ‘Voor Vattenfall is elke stap die we maken met o.a. wind energie een belangrijke mijlpaal, want dat past volledig bij onze ambitie om binnen 1 generatie fossielvrij te zijn. Dit windpark ligt op een unieke wind locatie waar het volop waait. Met de nieuwe grotere windmolens kunnen we hier perfect gebruik van maken.’ Bron: Eneco

Tags: , , , , , ,

Category: Draagvlak omwonenden, Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.