VolkerWind bouwt turbinefundaties voor Windpark Den Tol

| 12 maart 2021

Bron: Windparkdentol.nl

VolkerWind, een samenwerkingsverband van VolkerWessels-bedrijven Van Hattum en Blankevoort, Visser & Smit Hanab en KWS, start deze maand met de eerste funderingswerkzaamheden voor Windpark Den Tol in het buitengebied van Netterden, vlakbij de Duitse grens bij Emmerich. Het windpark moet in het voorjaar van 2022 de eerste elektriciteit leveren.

Windpark Den Tol is een initiatief van een aantal landbouwfamilies. Het idee ontstond in 2001 en nu, 20 jaar later, kan het windpark gebouwd worden. Het windpark is ontwikkeld met ondersteuning van Windunie Development.

VolkerWind is gecontracteerd om de fundaties te bouwen. De fundaties moeten de 9 Nordex, type N117, windturbines met een tiphoogte van 189 m en een vermogen van 3,6 MW dragen. Het totaal opgestelde vermogen van het windpark komt op bijna 33 MW.

Fundex-palen

Van Hattum en Blankevoort zal namens VolkerWind de fundatiewerkzaamheden uitvoeren. De eerste werkzaamheden op locatie starten deze maand. De fundatie heeft een afwijkende vorm: een hogere opstort zorgt ervoor dat, binnen de vergunningseisen, een hogere tiphoogte wordt bereikt. Bij het bouwen van de fundaties worden trillings- en geluidsarme fundexpalen gebruikt. Dit heeft te maken met de ligging van het te bouwen windpark nabij een Natura 2000 gebied. Door fundexpalen toe te passen kan er tijdens het broedseizoen doorgewerkt worden.

Meiland Azewijn is als aannemer betrokken bij de aanleg van de parkwegen en kraanopstelplaatsen, Watt Infra verzorgt de parkbekabeling. VolkerWind coördineert tussen de partijen. Green Trust Consultancy verzorgt het bouwmanagement.

Turbine installatie

In september van dit jaar zal naar verwachting de installatie van de turbines opstarten. Als alles volgens planning verloopt zal het windpark in het voorjaar van 2022 de eerste energie opwekken. De 9 turbines zullen samen jaarlijks ruim 80.000 MWh elektriciteit produceren, het equivalent van het energieverbruik van ruim 25.000 huishoudens.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.