Windenergie, goedkoopste vorm duurzame energie (ook zonder subsidie)

| 12 oktober 2015

Volgens Bloomberg New Energy Finance is windenergie (Duitsland & Verenigd Koninkrijk) de goedkoopste vorm van duurzame elektriciteitsproduktie. Ook zonder subsidie. De toename van het aandeel duurzame energie zal tot een prijsspiraal voor kolen – en gasgestookte elektriciteitscentrale leiden, aldus Bloomberg. Dit komt door wijziging inzet fossiele energie. 

Het effect dat Bloomberg beschrijft voor de VS gaat ook op voor de Europese situatie. Het aandeel windenergie is inmiddels zo groot, dat op een winderige dag gasgestookte centrales op een laag pitje worden gezet. Op jaarbasis produceren de fossiele elektriciteitscentrales nu veel minder dan hun capaciteit toelaat. Omdat de vaste kosten, zoals afschrijving- en onderhoudskosten hetzelfde blijven, stijgen de productiekosten per kWh.

Elektriciteitscentrales hebben een grote productiecapaciteit. De actuele output bedraagt op jaarbasis 86% voor kolen- en 70% voor gasgestookte centrales. De volle 100% is niet mogelijk door bijvoorbeeld onderhoud. 

Lees meer

 

Bron: Energiebusiness

Tags: , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.