Windpark Fryslân produceert eerste stroom

| 12 april 2021

Eerste turbine Windpark Fryslân levert stroomDe eerste van 89 windturbines in Windpark Fryslân produceert stroom. Na voltooiing zal het windpark naar verwachting ongeveer 1,5 terawattuur op jaarbasis produceren. Dit komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 500.000 huishoudens.

In het circa 383 MW windpark Fryslân in het Friese deel van het IJsselmeer, ten zuiden van de Afsluitdijk bij Breezanddijk, wordt sinds een paar weken hard gewerkt aan de installatie van in totaal 89 windturbines van Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE). Deze turbines hebben een ashoogte van 115 meter, een tiphoogte van 180 meter en een opgesteld vermogen van 4,3 MW. De installatie wordt uitgevoerd door de Tom-Wim en Sarens Soccer Pitch (SSP) en een vloot van ondersteunende schepen. Het aannemersconsortium Zuiderzeewind (Van Oord Offshore Wind en SGRE) is verantwoordelijk voor de installatie.

In maart is de eerste turbine opgeleverd. Op vrijdagmiddag 9 april waren 3 complete turbines en 4 torens te zien. Eigenaar Windpark Fryslân BV meldt nu dat de eerste turbine elektriciteit opwekt. Het windpark wordt deze zomer opgeleverd.

Eneco neemt stroom af van Windpark Fryslân

De stroom die door het windpark geproduceerd wordt zal door energiebedrijf Eneco afgenomen worden. Eneco heeft hiervoor een 15-jarig afname contract afgesloten. De stroom zet Eneco in voor particuliere klanten in Friesland en om zakelijke klanten te ondersteunen in hun duurzame ambities. Zo ook het wereldwijd bekende Friese ijsstadion Thialf. Thialf en Eneco sloten per 2021 een samenwerkingsovereenkomst voor de duur van twee jaar.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.