Windpark Houten stilste windpark van Nederland?

| 12 juni 2014

Adviesbureau LBP/SIGHT is 15 jaar geleden in contact gekomen met Eneco om milieueffecten als geluid, veiligheid, slagschaduw en vergunningen te onderzoeken voor het windpark Houten wat in ontwikkeling was. Het windpark wat in oktober 2013 daadwerkelijk is gebouwd, ligt op 500 – 700 m van woningen. Door het uitvoeren van metingen berekeningen werd onderzocht of de geluidsproductie aan de wettelijke normen voldoet.

Adviseur Hans Geleijns durft te zeggen dat windpark Houten tot een van de stilste windparken van Nederland behoort. Windparken mogen tegenwoordig niet meer dan 47 Lden en 41 Lnight aan geluid produceren per jaar. 47 Lden is dus de gemiddelde hoeveelheid geluid dat een windpark in één jaar mag produceren. De genoemde Lnight heeft betrekking op het jaargemiddelde in alle nachten. Deze waarden staan verder los van het aantal decibellen dat je daadwerkelijk kunt horen op enig moment.

Uit onze eerdere metingen en berekeningen blijkt dat windpark Houten voldoet aan deze strenge normen en daarmee zéker en ruim (43 Lden en 36 Lnight bij de dichtstbijzijnde woningen) voldoet aan de nieuwe, nationaal ingevoerde 47 Lden en 41 Lnight. In algemene zin geldt: hoe harder het waait, hoe meer aerodynamisch geluid de turbines maken. Daarom mag windpark Houten volgens de strenge en complexe normen bij harde wind meer geluid produceren dan bij zachte wind.

Bij heel harde wind ligt het maximale geluidsniveau op ca. 43 decibel bij de dichtstbijzijnde woningen van omwonenden. Bij de woningen in de dichtstbijzijnde woonwijk is dat dan ca. 38 decibel. In een stille ruimte (bijvoorbeeld een zaal) zal het geluidsniveau ongeveer 45 decibel zijn. Daarnaast gaat het over het geluidsniveau aan de buitenzijde van de woning (“op de gevel”). Door de geluidisolatiewaarde van de gevel zal er binnen nagenoeg geen geluid ‘overblijven’.

Houten

Lees meer

Bron: Eneco

 

 

Tags: , , ,

Category: Bedrijven, Electriciteit, Groene energie, Onshore windparken, Windenergie, Windmolens, Windturbines

Reacties zijn gesloten.