Windparken vanaf 1 mei 18 toegankelijk voor doorvaart van schepen tot 24 meter

| 12 april 2018

Windparken voor de Hollandse kust waren nooit toegankelijk voor schepen maar dat gaat vanaf 1 mei 2018 veranderen. Vanaf die datum is het mogelijk voor schepen kleiner dan 24 meter om door drie windparken voor de kust te varen. Het gaat om de parken: Luchterduinen, Offshore Windpark Egmond aan Zee en Prinses Amalia WindPark. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De Nederlandse Noordzee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Ook wordt de zee gebruikt voor andere activiteiten, zoals de offshore industrie, visserij, militaire oefeningen en zandwinning. Door realisatie van windenergie op zee neemt de druk op het gebruik van de ruimte op de Noordzee snel toe. Daarmee ook de noodzaak van het meervoudig gebruik van de ruimte.

Doorvaart van windparken is een goed voorbeeld van meervoudig ruimtegebruik: de bestaande windparken blijven hun energie opwekken en voor (kleine) scheepvaart wordt het mogelijk om de zee tussen de turbines onder strikte voorwaarden te bevaren. Grote schepen blijven gebruik maken van de doorgaande scheepvaartroutes.

De belangrijkste acht regels voor het doorvaren van windparken kan je bekijken in deze video. De windparken zijn uitgerust door nautische apparatuur zoals radar, VHF en AIS om zo de doorvaart te volgen. De Nederlandse Kustwacht controleert op naleving van deze regels en coördineert hulp waar nodig. Alle regels, veiligheidsvoorschriften en tips zijn te vinden op windopzee.nl

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.